Végre! Eltűnhetnek a szőrmék a budapesti adventi vásárokról!

Hír

írta: MTI
2020/11/28

Szőrmementessé válhatnak a fővárosi önkormányzat adventi vásárai, ugyanis állatvédelmi okból nem lehet többé azokon szőrmét árulni, ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal által pénteken kiadott közleményből.

A nem kevés pénzért, leginkább turistáknak kínált szőrmesapkák, kucsmák, csergék és egyéb kézműves szőrmeáruk látványa ismerős lehetett eddig mindazoknak, akik egyszer is ellátogattak valamelyik fővárosi adventi vásárra. Azonban ennek most vége lehet: ugyan az idei adventi vásárok a járványhelyzet miatt elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzet után a lehető leghamarabb a közgyűlés elé terjeszti, hogy a fővárosi önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához. Igaz, az állatvédők öröme nem lehet teljes, hiszen egyelőre a háziasított állatok bőréből készített termékek - azok szőrzettartalmától függetlenül - felmentést kaphatnak.

A fővárosi önkormányzat a Magyar Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére döntött úgy, hogy szőrmementessé teszi a vásárokat. A civil mozgalom 2017 óta küzd a hazai szőrmeipar betiltásának törvényi szintre emeléséért. nemrég petíciót indítottak azért, hogy 2020-tól a fővárosi szervezésű adventi és karácsonyi vásárok szőrmementesek legyenek.

"A LAV olasz állatvédő szervezet adatai szerint világszerte évente minimum 95 millió állatot ölnek meg a prémjéért, főleg Európában és Kínában. Magyarországon jelenleg legális és államilag támogatott a szőrmekereskedelem, hazánkban található Európa egyik legnagyobb csincsillatenyészete is. A 200-nál is több működő telep mellett számos illegális farm is létezik. A szőrmefarmok kegyetlen ketrectartási rendszere, a rendkívül stresszes tartási körülmények borzalmas lelki és fizikai sérüléseket, betegségeket okoznak az állatoknak
A szőrme nem alapvető szükséglet, pusztán luxuscikk. A lakosság növekvő hányada indokolhatatlannak tartja, hogy az állatokat hosszadalmas szenvedésnek tegyék ki, olyan célért, melynek egyedüli eredménye egy bunda vagy a divatkiegészítők létrehozása." (Részlet a Magyar Szőrmeellenes Liga petíciójából)

A vészhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes voltak. "A főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges" - hangsúlyozták a közleményben.


Kép forrása: 1. commons.wikimedia.org / Top Budapest; 2. pixabay.comAdam Białasik

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló