"Szőrmementes Európa" - Nyilvántartásba vette az Európai Bizottság a szőrmeellenes polgári kezdeményezést

Hír

írta: MTI
2022/03/17

Nagy lépést tett az állatvédelem a szőrmeelleni küzdelemben: az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az Szőrmentes Európa (Fur Free EU) nevű kezdeményezést. A szervezőknek most egy év áll rendelkezésére az 1 millió aláírás összegyűjtésére.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a testületet, hogy készítsen jogszabály-javaslatot, amely uniós szinten tiltaná be állatok tartását és leölését prémtermelési céllal. Azt is szorgalmazzák továbbá, hogy az EU területén ne lehessen ilyen módon előállított szőrmét forgalomba hozni.

A kezdeményezés honlapja szomorú adatokat közöl: az EU-ban évente mintegy 32,1 millió állatot tartanak és ölnek le kizárólag szőrme előállítása céljából. A prémfarmokon leginkább nyérceket, a rókákat és a mosómedvéket tartanak, amik rövid és nyomorúságos életet töltenek kis drótketrecekben. Ha szőrméjüket eladásra alkalmasnak találják, elgázosítják vagy áramütéssel ölik meg őket.

Az európai uniós tagállamok közül többen már betiltották a szőrmefarmokat. Hollandiában például tavaly számolták fel a nyérctenyésztést, miután több esetben is koronavírus-járvány tört ki a telepeken.

A Európai Bizottság közleményében  arról tájékoztatott, hogy az európai polgári kezdeményezésre irányuló kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.A szerdai regisztrációt követően, a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll rendelkezésükre.

A tét tehát most nagy: a szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

A kezdeményezés hivatalos honlapja: www.furfreealliance.com/fur-free-eu/

Facebook-oldala: www.facebook.com/FurFreeAlliance


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.orgOtwarte Klatki / Andrew Skowron; 2. commons.wikimedia.org / Otwarte Klatki / Konrad Lozinski

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló