Vigyázzunk a sünökre, ha kertészkedünk!

Hír

írta: MTI
2022/03/19

Itt a tavasz, sokan ismét birtokba veszik a kertet, ám nem óvatosnak lenni, hiszen a rőzserakások alatt sünök húzhatták meg magukat télre. Mi a teendő, hogy megelőzzük a bajt?

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy először győződjünk meg róla, nincs-e a rőzsehalom alatt sün. Ehhez vasvilla helyett a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva óvatosan forgassuk át a halmot. Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Fontos, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat!

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

Ilyenkor a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább négy-öt hetet várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges "süngarázst" beszerezni, amelybe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

A sünök védelméről további információ olvasható az MME honlapján.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: George Chernilevsky

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló