Tavaszi teendők: segítsünk a csapdába esett békáknak!

Hír

írta: MTI
2021/03/11

Tavasszal felébred a természet, útnak indulnak a békák is. Ám rengeteg veszély leselkedik rájuk, könnyen csapdába eshetnek a vízóraaknákban, pincékben. Érdemes időnként körbenézni, és ha kell, segíteni e hasznos állatoknak.

Mint a Magyar szerdai közleményükben olvasható, a településeken is előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), vagy akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is csapdába kerülhetnek majd éhenhalhatnak a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve.

A természetvédők szerint kis odafigyeléssel sok ezer szárazföldi életmódot folytató békán lehet segíteni. Azt tanácsolják, hogy a bajba jutott állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben engedjük el, illetve ezeket a "békacsapdákat" márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

"Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk peterakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is nekik" - ajánlják a természetvédők.

Mint írják, már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak - még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is - ugyanis vízre van szükségük a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Az állatok pusztulása ezek mellett azért is probléma, mert a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok jelentős szerepet töltenek be a biológiai védekezésben.

"A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont" - hangsúlyozzák a természetvédők.


Képek forrása: 1. pexels.comDarius Krause; 2. commons.wikimedia.org / B. de Rooy

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló