5000 kacsa kirándulása

Magazin

írta: ecolounge
2013/10/27

Helyi látványosságként tartják számon Hong Minghsu baromfitermelő spontán kirándulásait, amelyet évente többször is megismétel. A furcsa állattartónak gyorsan híre ment Kínában, hiszen rajta kívül nincs még egy olyan gazda, aki 5000 kacsával indulna neki egy városnak.

Hogy nagy dugót csinál-e ennyi jószág, az nem kérdéses. A helyszín pedig nem is egy kis település, hiszen Taizhou egy 6 millió lakost számláló nagyváros, amelynek a szomszédságában található Hong farmja.

A kacsák meglepő módon igen fegyelmezettek, libasorban haladnak a járókelők és az autók között. Az ember azt hinné, a kialakult forgalmi dugóban a járművek csinálnak utat maguknak, ám épp ellenkezőleg, a kacsák minden félelem nélkül, roppant magabiztosan haladnak céljuk felé, miközben az autósok türelmesen várják az állatsereglet elvonulását. És ez így megy évről-évre.

Az úticél egy közeli kis tavacska, ahol a kacsák kedvükre fürödhetnek, pihenhetnek, játszhatnak.

Hong az út megtételét több szempontból is hasznosnak véli: a kacsák útközben megtömik magukat étellel, amin ezáltal spórolni tud, de ami még ennél is fontosabb, hogy az állatok természetes közegben vannak, ezért a kedvük igen jó, amitől húsuk ízletesebbé válik.

Való igaz, hogy szomorú elnézni a menetelő kis állatokat azzal a tudattal hogy egyszer majd levágják őket. Azonban ha összehasonlítjuk a nagyüzemi, embertelen állattartással - ahol akár több tucat szárnyast is képesek néhány négyzetméteres ketrecekben összezsúfolni életük végéig - tény, hogy Hong jóval emberibb módon áll a haszonállat tartáshoz, mint általában a baromfitermelők és feldolgozók.

És mégegy érdekesség: Hong állítása szerint az évek során még soha, egyetlenegy szárnyas sem veszett el, noha a több kilométeres "kiruccanások" alkalmával csupán másodmagával tereli az állatokat.

 

A rovat új hírei

Hasonló