A COVID-19 első hullámának csúcspontján a szén-dioxid-kibocsátás 16,9 százalékkal csökkent!

Hír

írta: ecolounge
2020/10/16

Egy nemzetközi kutatócsoport a szén-dioxid-kibocsátás páratlan mértékű csökkenését mérte 2020 első felében. Nagyobbat, mint a 2008-as pénzügyi válság, az 1979-es kőolajválság, sőt a második világháború idején.

2020 első hat hónapjában - 2019 azonos időszakához képest - az összegyűjtött adatok szerint 8,8 százalékkal, 1551 millió tonnával volt kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás.

A kutatás páratlan, mivel aprólékosan összegyűjtött, szinte valós idejű adatokon alapul. A Carbon Monitor kutatási kezdeményezés által összegyűjtött napi adatok alapján a korábbi hasonló kutatásokkal ellentétben jóval gyorsabban és pontosabban kaptak átfogó képet a kutatók, egyebek között arról, hogyan csökkent a kibocsátás a koronavírus-járvány feltartóztatására hozott járványügyi korlátozások idején az egyes országokban. Áprilisban, a járvány első hullámának csúcspontján, amikor a legtöbb országban szinte leállt az élet, a gazdaság egy része, a kibocsátás 16,9 százalékkal csökkent.

Tanulmányuk azt is megmutatta, hogy a világgazdaság mely ágazatai voltak érintettek:

  • A legnagyobb kibocsátás-csökkentést a szárazföldi közlekedésben figyelték meg. Főként azért, mert az otthoni távmunka miatt világszerte 40 százalékkal csökkent a közlekedés CO2-kibocsátása.
  • Ezzel szemben a energiatermelés, az iparágak kevésbé járultak hozzá a csökkenéshez: előbbi 22, utóbbi 17 százalékkal, csakúgy mint a légi közlekedés és a hajózás.
  • Érdekesség, hogy még a lakóházak esetében is láttak egy kicsiny, három százalékos csökkenést, mivel az igen meleg volt tél az északi féltekén és az otthon maradt emberek többségénél csökkent a fűtőanyag-felhasználás a járványügyi korlátozások idején.

A kutatók adatait számtalan forrásból merítették: 31 ország energiatermelésének óránkénti adatbázisára, több mint 400 város napi gépjármű közlekedésére, a globális utasszállító légiközlekedésre, 62 ország napi ipari termelésére, több mint 200 országban az épületek energiafelhasználására.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a korlátozások enyhítése nyomán ismét növekedett a kibocsátás, a közlekedési ágazat kivételével 2020 júliusában a legtöbb ország gazdasága visszatért a szén-dioxid-kibocsátás megszokott szintjéhez.

A tanulmány szerzői szerint még ha meg is maradna történelmileg alacsony szinten a kibocsátás, csak minimális hatása lenne a szén-dioxid hosszútávú koncentrációjára a légkörben. Az egyedüli hiteles stratégia a klíma stabilizálására az ipar és a kereskedelmi szektor, az energiatermelés és a fogyasztási rendszerek strukturális átalakítása.


Képek forrása: Pexels.com, Nature.com

 

forrás: Nature Communication, MTI

A rovat új hírei