Eddig soha nem tapasztalt mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban

Hír

írta: MTI
2020/05/01

Páratlan mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban az üzemanyag-fogyasztás jelentős visszaesése miatt - mutatták ki az Észak-Arizonai Egyetem kutatói.

A három fontos üzemanyag - a benzin, a dízel és a kerozin - fogyasztáscsökkenése idézte elő az üvegházhatású gázok kibocsátásában mért drámai mértékű esést - idézte Kevin Gurney professzort az egyetem közleménye.

Április első heteiben a benzin iránti kereslet 43,1, a keroziné 59,3, a dízelé 16,7 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. "Soha, de soha nem jegyeztek fel korábban ilyen mértékű csökkenést" - hangoztatta. A közúti közlekedés mintegy 20 százalékkal járul hozzá az ország szén-dioxid-kibocsátásához évente. "A benzinfogyasztás csökkenése hatással van mind a levegő minőségére, mind a klímaváltozásra. Soha nem folytathattunk volna egy olyan kísérletet, amelyben leáll a közúti közlekedés. A Covid-19-járvány tette lehetővé, hogy lássuk, mit jelent a levegőminőségre, ha nem vezetünk gépkocsit" - magyarázta.

A műholdas és a szárazföldi megfigyelő állomások adatai március közepe óta egyértelműen mutatják a légszennyezés csökkenését szerte az országban, összhangban az üzemanyagfogyasztás csökkenésével. Ha június végéig a jelenlegi szinten marad ezeknek az üzemanyagoknak a fogyasztása, akkor 2020-ban éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás öt százalékkal csökkenhet. Ha a fogyasztás 12 hónapon át - 2021 februárjáig - a jelenlegi szinten maradna, az 15 százalékos éves CO2-kibocsátácsökkenést jelentene - számították ki a kutatók.

Gurney emlékeztetett arra, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság idején három százalékkal esett vissza a kibocsátásA mostani jóval meghaladja az akkori mértéket, de még csak néhány hetes adataink vannak. Nem tudjuk, hogy ez hosszú távon miként fog megmutatkozni. Ennek ellenére a klímára pozitív hatással lehet ez a pusztító társadalmi és gazdasági csapás - mondta.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Adam Derewecki


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló