A nukleáris fegyverek veszélyéhez hasonlítják a klímaváltozást

Hír

írta: MTI
2015/12/10

Több mint hetven Nobel-díjas tudós egy olyan felhívást adott át Francois Hollande francia államfőnek, amelyben a Föld valamennyi országát határozott intézkedések meghozatalára kérik a globális felmelegedés leküzdése érdekében.

A különböző tudományágakhoz, fizikához, kémiához vagy az orvostudományhoz tartozó kutatók egy júliusban, negyven kollegájuk által a Németország déli részén található Mainauban megfogalmazott nyilatkozathoz csatlakoztak.
Ebben az aláírók a klímaváltozás veszélyét a nukleáris fegyver veszélyéhez mérhető fenyegetettséghez hasonlítják.

"A tétlenség az emberiség jövő nemzedékeit elfogadhatatlan kockázatnak teszi ki" - hívják fel a figyelmet a tudósok.

"Azt hangsúlyoztuk a köztársasági elnöknek, hogy sürgős most meghozni az intézkedéseket, nem szabad tétlen maradni vagy a fontos döntéseket holnapra halasztani" - mondta Serge Haroche, a 2012-es francia fizikai Nobel-díjas a francia elnöki hivatalban, miután átadta a nyilatkozatot a francia államfőnek.

Francois Hollande a találkozón kiemelte, hogy mennyire fontos a tudomány szerepe abban, hogy a várhatóan ezen a héten elfogadásra kerülő klímavédelmi megállapodás a gyakorlatban is működjön. A francia elnök azt is hangsúlyozta, hogy az államoknak jelentős befektetéseket kell a tudományokban eszközölniük, elsősorban az alapkutatásokban.

forrás: MTI
Ön szerint lesz eredménye a nyilatkozat átadásának?

A rovat új hírei

Hasonló