A vegyi anyagokra vonatkozó jogszabály végrehajtásának megkönnyítését sürgeti az Európai Bizottság

Hír

írta: MTI
2018/03/06

Az uniós bizottság hétfőn közzétette az érintett, tíz éve hatályba lépett jogszabályról készült felülvizsgálat eredményét, melyben megállapították, hogy a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendeletnek köszönhetően az uniós vállalkozások és hatóságok gondoskodni tudnak a vegyi anyagok biztonságos használatáról és a veszélyes anyagok fokozatos kivonásáról.

A bizottság azonban úgy értékelte, hogy a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet fokozottabb védelme érdekében számos konkrét intézkedésre van szükség a rendelet végrehajtásának javítása érdekében. Az intézkedések célja a vállalkozások által benyújtott regisztrációs dossziék minőségének javítása, az engedélyezési eljárás egyszerűsítése és az uniós és nem uniós vállalatok közötti egyenlő versenyfeltételek biztosítása. Hozzátették, a bizottság további támogatást kíván nyújtani a kkv-knak a megfelelés terén, és javítani kívánja a nemzeti hatóságok általi végrehajtást is.

A bizottság véleménye szerint biztosítani kell, hogy az uniós gyártók ne szembesüljenek versenyhátránnyal a nem uniós gyártókkal szemben, és ehhez különösen azt kell biztosítani, hogy a behozott áruk megfeleljenek a vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályoknak.

forrás: MTI

A rovat új hírei