Abádszalókon megkezdődött a 6. TeSzedd! országos akció

Hír

2016/04/30

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter indította el a 6. TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akciót csütörtökön Abádszalókon.

A miniszter beszámolt arról, hogy az idén minden eddiginél hosszabb országos szemétgyűjtő akcióval Magyarország is csatlakozik a Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű összeurópai szemétgyűjtéshez. Kiemelte, a magyar önkéntesek évek óta a legaktívabbak Európában, tavaly például Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és résztvevő önkéntesek több mint felét az európai kezdeményezéshez.

Bár az idei adatok még nem véglegesek, hiszen a LCUE akció 2016. május 6-8. között zajlik szerte Európában, várhatóan ez alkalommal is hasonlóan szerepelnek a hazai önkéntesek. Az előzetes adatok szerint a jelenleg második helyen álló Norvégiában 226, Spanyolországban 203, Olaszországban pedig 168 szemetes helyszínt varázsolnak tisztává a szemétgyűjtések résztvevői.

A környezet megtisztítását célzó, vasárnapig tartó akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Természetvédelmi és Környezetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság szervezi.

Megemlítette, hogy 2016-ban több mint 128 ezer önkéntes regisztrált előzetesen az akcióra, akik 2240 helyszín megtisztítását tűzték ki célul szerte az országban. Ez több mint 13 ezerrel több önkéntest (mintegy 10 százalékos növekedés) és 650-nel több helyszínt (mintegy 40 százalékos növekedés) jelent a 2015. évihez képest - közölte. A szervező tapasztalatai szerint az országos szemétgyűjtésben körülbelül 30-40 százalékkal többen vesznek részt ténylegesen annál, ahányan előzetesen regisztráltak- jegyezte meg.

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, a legaktívabb lakossággal rendelkező megyék idén: Pest megye, ahol több, mint 17 ezer önkéntes szed szemetet a 4 nap alatt, Hajdú-Bihar megyében csaknem 11 ezer önkéntessel, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében több, mint 10 ezer résztvevővel zajlik a program.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Jász-Nagykun- Szolnok megyében 72 találkozási ponton 7 ezer 660 önkéntes regisztrált. A legaktívabb lakossággal rendelkező települések Jász-Nagykun- Szolnok megyében ebben az évben: Törökszentmiklós, Karcag,  Jászberény és Abádszalók.

A szervezők adataiból kiderült, hogy 2015-ben 1590 területen 2 ezer 300 tonna, 9 ezer köbméter szemetet gyűjtöttek a résztvevők. Egy évvel korábban, 2014-ben 1654 területen 2 ezer 200 tonna, 8 ezer 800 köbméter szemetet sikerült összeszedni.

Balogh Gyula, Abádszalók alpolgármestere elmondta, a település szívügyének tekinti a környezet-és a természetvédelmet különös tekintettel arra, hogy  a Tisza-tó Magyarország kiemelt ökoturisztikai célpontja.

A beszédek után Fazekas Sándor és Balogh Gyula vezetésével elkezdődött a hulladékgyűjtési akció, amelyhez Abádszalókról mintegy 150 óvodás, 400 diák és 250 önkéntes csatlakozott.

Az  OKTF NHI honlapján szereplő információk szerint A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma a legnagyobb önkéntes mozgalom. A szemétgyűjtési akció keretében az ország több helyszínén végzik el a "tavaszi nagytakarítást" a TeSzedd! önkéntesei. Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a "Let's Clean Up Europe!" elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre.

Budapesten V. Németh Zsolt államtitkár indította útjára a kampányt

A Földművelődési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt az államtitkárság, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség és a szervező OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság munkatársaival közösen vett részt a TeSzedd! akcióban. A mintegy 150 önkéntes a Rákóczi híd pesti hídfője és a Kvassay Jenő út közötti területet tisztította meg az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől.

Az államtitkár elmondta: ebben az évben Budapesten is nőtt a TeSzedd! akcióban résztvevő önkéntesek száma. Idén 221 találkozási ponton 9.027 regisztrált önkéntes szed szemetet az esemény négy napja alatt. Tavaly 151 szemetes helyszínt tisztítottak meg az akció résztvevői, akik közül 8.078 regisztrált előre a kampány honlapján, a www.teszedd.hu weboldalon.

 

forrás: teszedd.hu

A rovat új hírei

Hasonló