Afganisztán - ahol a víz élelmet jelent

Hír

2018/03/28

A több évszázados vízrendszerek újjáépítésével javítanak az élelmiszertermelésen és életminőségen.

Az afganisztáni gazdaság több mint egyharmadát a mezőgazdaság teszi ki, amely ország lakosságának háromnegyedét foglalkoztatja. Az ország élelmiszertermelésének mintegy 85 %-a származik öntözéses gazdálkodásból.

A Hari Rud folyó vize („Rud” perzsául folyót jelent) évszázadok óta nélkülözhetetlen a mezőgazdasági földek öntözéséhez. A folyó több mint 1000 kilométeren szeli át az országot, keresztülhasítva a közép- és nyugat-afganisztáni vörös sziklarengeteget, Türkmenisztán irányába elhagyja Afganisztánt.

Az erdőirtás, a túllegeltetés és az ellenőrizetlen vízkitermelés miatt a folyók és vízgyűjtő területek kimerültek, a természeti környezet fokozatos leromlott. A helyzetet súlyosbítják a több évtizede tartó fegyveres zavargások, ami lehetetlenné tette az ország vízrendszereinek megfelelő karbantartását és javítását.

Újjáéleszteni a Shaflant, a Hari Rud egyik ősi csatornáját

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az afgán kormány és partnereik összesen 10 000 hektáron 17 öntözési csatornát állítanak helyre Afganisztán északnyugati Pashtun Zarqhun körzetében.

A Shaflan-csatorna a Hari Rud egyik legfontosabb és legrégebbi csatornája – több mint 26 falu 60 000 lakosának életben maradása függ a víz elérhetőségétől.

A Shaflan-csatorna helyreállításával a gazdálkodók 3600-ról 4200 hektárra növelték a megművelt terület nagyságát, ahol több búzát, árpát és fűszert (mint például a sáfrányt) termelnek. A nők konyhakerteket hoztak létre idényzöldségekkel. Mindkét tényező lényegesen javított az élelmezési biztonságon és a társadalmi kohézión.

Kétszer annyi víz kevesebb költséggel

Afganisztánban az öntözési rendszer kezelése hagyományosan a „Mirabon” keresztül történik, amit a gazdálkodók és a falu rangidősei alkotnak.

A FAO projekt keretében több mint 500 gazdát képeztek ki, hogyan tarthatják fenn és működtethetik a 17 csatornát és kerülhetik el a jövőbeni károkat. Habibulah volt az egyikük.

„Korábban munkásokat kellett felvennünk, faanyagot és műanyag zsákokat vásárolnunk, hogy a csatorna sérült részeit kijavítsuk és a folyót a fő csatornába tereljük. Ez nagyon sokba került. Évente 7000 amerikai dollárnak megfelelő 500 000 afgán afgánit költöttünk (a gazdák évente átlagosan 1440 dollárt keresnek),” – mondta Habidulah.

„Az új vízfelvevő szerkezet lehetővé teszi az ellenőrzött és szabályozott vízáramlást a fő csatorna területén, minek által földjeink egész évben öntözhetőek,” – tette hozzá.

Röviden összefoglalva, a gazdálkodóknak kétszer annyi vizük van kevesebb költség árán. A több víz több élelmet jelent, amelyből a felesleg értékesíthető, ami végső soron jobb megélhetést biztosít.

A projekt az Iszlám Fejlesztési Bank támogatásával jött létre.

A FAO összes öntözéses projektje révén mintegy 800 000 hektár öntözési rendszert rehabilitáltak, ennek köszönhetően több mint 800 000 gazdálkodó család helyzete javult.

A FAO afganisztáni munkájáról bővebben itt,

forrás: FAO

A rovat új hírei