Az ENSZ határozatai támogatják a növényegészségügy és az élelmiszerbiztonság ügyét

Hír

2018/12/25

Üdvözölte az ENSZ Közgyűlés az élelmiszerbiztonságot támogató új határozatait az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Miután a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény Titkárságának a FAO ad otthont, a szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzetközi közösség 2020-at a Növényegészségügy Nemzetközi Évének választotta. Miután évente a termény 40%-a pusztul el növényi betegségek miatt, a növényegészségügy támogatása mindenki hasznára válik. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a növénybetegségek évente 220 milliárd dollárba kerülnek a világgazdaságnak.

Jövő év február 10-től azt a napot mint a Hüvelyesek világnapjaként tartjuk számon, építve a FAO által koordinált Hüvelyesek Nemzetközi Évére (2016.), hogy felhívja a figyelmet ezen egészséges, tápláló és proteinben gazdag növényi termésekre. A hüvelyes növények a növénytermesztés fenntarthatóvá tételében is segítenek.

Az ENSZ Közgyűlés határozatában kiemelte a hüvelyesek számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, továbbá kiváló élelmirost-forrásnak számítanak alacsony kalóriatartalmuk mellett.

Egy további ENSZ döntés felszólítja a FAO-t és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az Élelmiszerbiztonsági világnap előmozdítására, és a témára való figyelemfelhívásra. A nem biztonságos élelmiszer több mint 200 betegség okozója világszerte, köztük egyes rákos megbetegedéseké is, ráirányítva a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonság és az éhezés visszaszorítása mennyivel komplexebb feladat, mely túlnyúlik az élelmiszertermelés és –elosztás problémáin.


Kép forrása

forrás: FAO

A rovat új hírei

Hasonló