Az EU dömpingellenes intézkedését üdvözli a vas- és acélipari érdekképviselet

Hír

írta: MTI
2017/12/07

Az EU klímavédelmi rendszere jelentős többletköltséget okoz az acéltermelés számára, ezért az európai cégek - megfelelő fellépés híján - hátrányba kerülnek az unión kívüli dömpingárukkal szemben. - Ennek most vége.

Üdvözli a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) az Európai Parlament dömpingellenes fellépését, mivel véleményük szerint az intézkedés megvédi az EU gyártóit a környezet- és munkavédelmi szabályok megsértése miatt olcsóbban termelő cégek dömpingárujától.

A MVAE elnöke szerint többé nem juthatnak be az uniós piacra azok a vállalkozások, amelyek nem tartják be a környezetvédelmi- és munkavédelmi előírásokat, és ezzel versenyelőnyhöz jutnak. Móger Róbert kifejtette, hogy az EU klímavédelmi rendszere jelentős többletköltséget okoz az acéltermelés számára, ezért az európai cégek - megfelelő fellépés híján - hátrányba kerülnek az unión kívüli dömpingárukkal szemben. Hozzátette: az Európai Parlament döntése a világon elsőként követeli meg a kereskedelmi partnerektől a nemzetközi szociális-, munka- és környezetvédelmi egyezmények betartását.

Az acélipar globális túltermeléssel küzd, mivel a fejlődő országok belső piaca nem képes befogadni a megtermelt acélt, így ezek az államok kivitelre kényszerülnek. Termékeik nem csupán a környezetvédelem hiányosságai, hanem a dotált energiaárak, a hiányos gazdasági szabályozás vagy a lazább munkavédelmi szabályok miatt is sokszor olcsóbbak, mint a szabályok betartásával készült európai áruk, ezért az EU acélipari vállalatai a 2008-as válságot követően csökkentették a termelésüket, munkahelyeket szüntettek meg.

Idén az európai és a magyar acélipar is újra fellendülőben van, az EU évi 160 millió tonnás gyártása a világtermelés tizedét biztosítja és csaknem 320 ezer munkahelyet teremt. A magyar termelés évi 2 millió tonna, a belföldi acélipari vállalatok folyamatosan fejlesztenek, az Irinyi Terv keretében kidolgozott acélipari stratégia pedig támogatja az ágazat a versenyképességét, termelékenységét és a szakember-utánpótlást. A MVAE elnöke a következő időszak legnagyobb kérdésének azt tartja, hogy a meghozott intézkedéseket az EU képes lesz-e betartatni.

Az 1968-ban létrejött Magyar Vas- és Acélipari Egyesülésnek 15 tagvállalata állítják elő a hazai nyersvas- és acéltermelés, valamint a melegen hengerelt termékek termelésének 99,5 százalékát. A vállalatoknál csaknem 6 ezer szakember dolgozik, de az ágazat közvetve összesen több tízezer embert foglalkoztat.

 

A rovat új hírei

Hasonló