Az uniós bíróság elutasította a kínai napelemekre kivetett büntetővámok eltörlését

Hír

írta: MTI
2017/03/01

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2013-ban dömpingellenes vámot vetett ki a kínai napelemekre, miután a testület szakértői megállapították, hogy Peking jelentős támogatásban részesíti a gyártókat, amelyek így a rendes piaci ár alatt tudják adni a termékeiket, és ezzel gyakorlatilag letarolják az ágazat európai piacát.

Ezt követően huszonhat kínai vállalat az uniós bírósághoz fordult az átlagosan 47,7 százalékos büntetővám megsemmisítése érdekében. A luxembourgi székhelyű törvényszék kedden azonban megerősítette a büntetővámokat, és az ítéletben kimondta, azokat akkor is alkalmazni kell, amennyiben a napelemek bizonyos részei nem Kínában készülnek, de a terméket végül ott szerelik össze és kínai gyártmányként értékesítik.

A felpereseknek két hónapjuk van a fellebbezésre.

Az Európai Unió szerint a dömpingáron érkező, jóval a bekerülési költségek alatt értékesített kínai napelemek lehetetlen helyzetbe hozták az európai gyártókat. A kínai hatóságok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy Európa a dömpingvámokkal hátráltatja a klímaváltozás elleni harcot.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló