Az év öko-innovációja

Hír

2014/07/23

Egy magyarországi mezőgazdasági talajkarbon projekt – The Clear Plate Project  – nyerte el a 2degrees Awards Champions 2014 rangos elismerését „Social value” (azaz társadalmi értékteremtés) kategóriában. Ennek a projektnek a pozitív környezeti hatása egyenértékű azzal, mintha évente 1 millió autót nem indítanánk el!

A díjátadó a londoni Wembley Stadionban került megrendezésre, ahol 14 kategóriában díjaztak nemzetközi környezetvédelmi projekteket. A jelöltek között olyan, nagy múltú cégek és szervezetek voltak, mint például az Unilever, a Pepsi-Co UK, a Tesco, a Coca Cola Great Britain, a Nestle, és a nemzetközi karbonpiac ismert szereplője, a Carbon Trust. A díjátadón 400 résztvevő jelenlétében, 240 jelölt közül, 7 473 szakmai szavazat alapján választották ki a 14 kategória nyertes innovációt, köztük a magyar projektet.

A Clear Plate Project
Az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft., a Carbon Solutions Global, a gödöllői Szent István Egyetem, az és a The Gold Standard Foundation együttműködésének köszönhetően Magyarországon, mintegy 170.000 hektár termőterületen valósul meg a világ első mezőgazdasági talajkarbon projektje, a The Clear Plate Project. A projektnek köszönhetően a környezettudatos gazdaságokból egészségesebb táplálék jut mindannyiunk tányérjába, a projekt hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez, és a fenntartható mezőgazdaság elterjedéséhez.

A projektben részt vevő gazdák a műtrágyát természetes összetételű készítményekkel váltják ki (komplex baktériumtrágya és univerzális hozamfokozó alga levéltrágya), melyek hosszútávon sem károsítják a talajt, sőt, javítják annak tápanyagmegtartó képességét, a termény tápanyagtartalmát és mennyiségét egyaránt. A gazdák a talaj elmunkálásának egy klímatudatos formáját is elsajátítják, melynek eredményeképpen jelentősen csökken a talaj – egyébként természetes – szénvesztése, azaz a talaj karbonkibocsátása (hektáronként évente akár átlagosan 6 tonnával). Ennek a projektnek a pozitív környezeti hatása egyenértékű azzal, mintha évente 1 millió autót nem indítanánk el!

Ez a károsanyag-megtakarítás a The Gold Standard Foundation hitelesítésével magas értékű karbon kreditekre „váltható”. Ahány tonna káros anyag kibocsátástól óvja meg a projektben részt vevő gazdaság a környezetet, annyi darab karbon kredit kerül a projekt tulajdonába, ami a nemzetközi karbonpiacon értékesíthető. Az ebből befolyó összeg szolgál anyagi fedezetül a gazdáknak a technológiaváltáshoz és a készítményvásárláshoz.

„Az idei díj jelöltjei egytől egyig kivételes vállalatok és magánszemélyek, akik gyökereiben változtatták meg a fenntartható üzletről alkotott képünket. A Clear Plate díja egy újszerű gondolkodásmód iránti hosszú távú elköteleződést, a klímaváltozás elleni fellépést és az úttörő megoldások létjogosultságát hirdeti, melyek mind kiemelkedően pozitív hatással vannak a társadalomra.” – mondta Martin Chilcott, a 2degrees vezérigazgatója.

Bővebb információ a projektről: www.theclearplate.com

Magyarországon a káros anyag össz-kibocsátás 13%-a a mezőgazdaságból származik, és ebből a szempontból a mezőgazdaságot csak az energiaipar előzi meg (75%). A üvegházhatású gázok kibocsátása a mezőgazdaságban főként a helytelen talajművelésből és a trágyakezelésből, valamint haszonállataink emésztéséből származik (Feiler J., Ürge-Vorsatz, 2010).


forrás: carbonsolutionsglobal.com

A rovat új hírei