Az Olasz maffia és a szemét

Magazin

2013/10/14

Az olasz maffiával kapcsolatban elsősorban nem a szemét, hanem a drogok, fegyverek és az emberkereskedelem jutna eszünkbe, azonban az elmúlt évtizedben a maffia családok a „környezetvédelmi iparágat” is behálózták.

Az Europol (Európai Rendőrségi Hivatal) jelentése szerint a klánok mára már aktív szereplői az alternatív, illetve zöld energia piacának is, például szélerőművekbe fektetnek be. Ezek a projektek vonzó lehetőségként lebegnek a szemük előtt, ugyanis így például EU támogatásokból részesülhetnek, valamint azon felül, hogy hatékonyan kiaknázzák az ökobarát ösztönzőket a pénzügyi nyereség reményében, lehetőségeket teremtenek arra is, hogy tisztára mossák az illegális úton megszerzett pénzt.

Az olasz maffia betörése az ökoszektorba a hulladékgazdálkodással kezdődött, bár tény, hogy a hulladékgazdálkodás fogalmát a maffia elég sajátságosan értelmezi. Nápolyban évek óta probléma az utcákon hömpölygő szemét, amit a Comorra maffia aranynak titulál. A klánok elsősorban nem magában a szemétben, hanem a szemétszállításban, és lerakásban érdekeltek. Nem csak maga a hulladék, hanem a megoldatlan probléma miatt kialakuló lakossági szemétégetések is súlyosbítják a helyzetet. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a maffia érdekeltségébe tartozó vállalatok nehézfémeket, és rákkeltő szerves vegyületeket égetnek növekvő számban gyakran mezőgazdasági,- vagy lakóépületeknek kijelölt építési területeken. Az emberi egészségre gyakorolt hatás sem elhanyagolható. 2008-ban például a bivaly mozzarellában mérgező dioxinokat találtak.

2010-ben a hatóságok két millió tonna veszélyes hulladékot foglaltak le leggyakrabban Olaszország délebbi régióiban , ahol az ország négy legnagyobb maffia klánja tanyázik. Hogy az illegális hulladékgazdálkodás nagyságát érzékeltessük: 2010-ben 31 000 környezetszennyező bűncselekmény jegyeztek, amelyek 41%-a illegális hulladék felhasználással és a cement újrahasznosításával kapcsolatos. Az Európai Unió összes országánál fellehető példa az illegális lerakóhely, de Olaszország kimagaslik ezek közül. Az Europol kiemelte, hogy ezek az ügyletek nagyon is valós veszélyt jelentek az Európai Unió számára is. Mára a hatóságok 705 erősen toxikus illegális szeméttelepet tartanak számon 7 millió négyzetméteren. Orvosi kutatások kimutatták, hogy minden kétséget kizáróan a szennyezés az oka a halálos megbetegedések magasabb arányának ezeken a területeken – leginkább a leukémiás, vastagbélrákos betegek aránya kiemelkedő.

Vito Nicastri, avagy a "szél ura". A szicíliai zöld energia nagytőkéstől 1,1 milliárd font (állítólag maffiához köthető) pénzösszeget kobzott el az olasz hatóság.


És akkor lássunk néhány példát, az eddig nyilvánosságra került ügyekről:

1. Mozzarella sajt
2008 márciusában a hatóságok Nápoly közelében 25 gyártótól hívtak vissza mozzarella sajtokat, azok után, hogy kimutatták, azok veszélyes dioxinokat tartalmaznak. A vizsgálatok szerint a mérgező hulladékok okozták a szennyezést, amelyeket illegálisan a legelők közelébe helyeztek el.

2. Toxikus hajók
A maffia csoportok az érdekeltségi körükbe tartozó mérgező vagy radioaktív hulladékokat szállító hajókat süllyesztenek el abban a reményben, hogy a biztosítási pénzből nyereségre tegyenek szert.

3. Szélenergia
2010-ban a Cosa Nostra maffiacsalád az Olasz Kormánytól, valamint az Európai Uniótól euró milliókat próbált lehívni szélerőművekben való befektetés gyanánt.

Az Europol arra figyelmeztet, hogy ha a maffia a zöld beruházásokat használja arra, hogy tisztára mossa a pénzt az azt fogja eredményezni, hogy a csoportoknak még nagyobb lehetőségük lesz a növekedésre. Egy környezetvédelmi szervezet vezetője szerint annak az országnak, amely nem tudja kordában tartani a hulladékgazdálkodását, és zöldberuházásait megfelelően felügyelni, nincs jövője.

 

forrás: europol.europa.eu, businessweek.com, independent.co.uk, qz.com, wikipedia

A rovat új hírei