Amikor a pápa nekiment a maffiának

Hír

írta: ecolounge
2014/07/27

Ferenc pápa a délolasz Casertában a bűnözés elutasítását, a törvény tiszteletét és a természet védelmét szorgalmazta.

“Mondjatok nemet a korrupcióra és a törvénytelenségre! Isten elsőbbségét hangoztatni azt jelenti, hogy bátorságunk van nemet mondani a rosszra, a másikat szolgálni a törvényesség és a közös jó érdekében!” - hangoztatta szombati beszédében, a campaniai Casertában tett látogatása alkalmával.

Kétszázezren vettek részt a Ferenc pápa által a délolasz Versaillesnek tartott egykori casertai királyi palota előtti téren bemutatott szentmisén. A délolasz város a camorra földjének számít, ahol a bűnszervezet tartja kézben az illegális bevándorlást és az illegális hulladékkereskedelmet is.

Az olasz maffia a drogok, fegyverek és emberkereskedelem után a „környezetvédelmi iparágat” is behálózta. A mérgező hulladék illegális eltüntetése sok milliárd eurós haszonnal jár a bűnözők és az iparvállalatok számára is. Hogy az illegális hulladékgazdálkodás nagyságát érzékeltessük: 2010-ben 31 000 környezetszennyező bűncselekmény jegyeztek, amelyek 41%-a illegális hulladék felhasználással és a cement újrahasznosításával kapcsolatos. Az Európai Unió összes országánál fellehető példa az illegális lerakóhely, de Olaszország kimagaslik ezek közül. Korábban írtunk az olasz maffia és a szemét kapcsolatáról, a cikk ide kattintva is megtekinthető.

A pápa úgy fogalmazott, Itáliának ezen a gyönyörű területén a törvényesség jelének számít a természet védelme is. Ferenc pápa arra a tízmillió tonna mérgező hulladékra utalt, amelyet a camorra bűnszervezete az utóbbi több mint húsz évben ásott a föld alá a Caserta-Nápoly közötti területen.

Ferenc pápa helikopterrel tette meg a Vatikán és a Nápolyhoz közeli Caserta közötti utat. Az egyházfő átrepült az olaszul “tűzföldnek” nevezett terület fölött, ahol a camorra mérgezett hulladékot ásott el.


Kép forrása / Szerző: Agência Brasil

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló