Brit gőzhajó roncsaira bukkantak az Északi-sarkkör közelében

Hír

írta: ecolounge
2016/08/15

Orosz kutatók megtalálták az 1878-ban elsüllyedt The Thames nevű brit gőzhajó roncsát Szibéria partjainál, a Jenyiszej folyó sekély vizében.

A 120 tonnás hajó Joseph Wiggins kereskedelmi hajós, felfedező irányítása alatt a Jeges-tengeren keresztül akart eljutni Nagy-Britanniából Szibériába, amikor 1878-ban az orosz partoknál elsüllyedt. Az Orosz Földrajzi Társaság két kutatója az Északi-sarkkörhöz közeli Gorosika falu közelében a Jenyiszej folyó medrében talált rá a roncsra. A brit hajó volt az első óceánjáró, amely behajózott a Jenyiszejre, a Kara-tengerbe ömlő legnagyobb orosz folyóba, és az első, amely az északkeleti-átjáró hajózási útvonalon haladt.

"Nehéz megmondani mennyire jó állapotban van a roncs. Iszap és homok borítja, csupán a hajó tatja vízszint feletti részének egy darabja látható" - közölte Alekszander Goncsarov az Interfax orosz hírügynökséggel. "További feltáró munkák kellenek ahhoz, hogy megállapítsák, kiemelhető-e a hajóroncs" - tette hozzá.

Az olvadás eredményeként egyre több hasonló felfedezés várható: Miközben az északi jég olvadóban van (a sarkvidéki tengeri jég ez évben ért el rekordalacsony téli maximumot) Oroszország keresi - és ki is használja - a klímaváltozás nyújtotta lehetőségeket: új kereskedelmi útvonalakat keres, valamint olaj és gázlelőhelyek után kutat ezekben a régiókban. A jég és fagy visszahúzódásának következményeként további járművek és műtárgyak kerülnek majd elő.

Joseph Wiggins egyike volt azoknak a 19. századi felfedezőknek, akik hittek a fában és nyersanyagokban gazdag Szibériával való tengeri kereskedelem megvalósításában. Szembe menve a kor hagyományos gondolkodásával, amely szerint az északi-sarkkvidéki tengeri útvonal a szinte állandó jégtakaró miatt hajózhatatlan, ő maga finanszírozta az expedíciót az Ob-öbölhöz 1874-ben, bizonyítva, hogy a Kara-tengeren át lehet hajózni. 1875 nem sikerült eljutnia a Jenyiszej folyóhoz, ám ez nem tántorította el céljától, és 1876-ban új befektetők támogatásával a The Thames fedélzetén elérte a Jenyiszejt, majd a hajót a tél beköszöntével a folyón hagyta. Az Orosz Fölrajzi Társaság adatai szerint egy évvel később megpróbált északabbra hajózni, de zátonyra futott, és hajója belefagyott a sekély vízbe, majd 1878-ban a tavaszi olvadáskor elsüllyedt - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. Wigginst később III. Sándor orosz cár kitüntette, amiért a transzszibériai vasút számára vasúti síneket szállított a Jenyiszejhez 1893-ben. A brit Királyi Földrajzi Társaság egy évvel később szintén kitüntette Murchison-díjával a Kara-tengeri útvonal megnyitásáért.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló