Brüsszel egymilliárd euróból fejleszti az európai szuperszámítógép-kapacitást

Hír

írta: MTI
2018/02/01

A szuperszámítógépek már most is kulcsszerepet játszanak a legfontosabb fejlesztéseknél és innovációknál számos, az európai polgárok életét közvetlenül érintő területen, hozzájárulnak például a személyre szabott gyógyászathoz, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem hatékonyabbá tételéhez. Január közepén jelentette be az Európai Bizottság (EB), hogy Egymilliárd eurót kíván fordítani az európai szuperszámítógép-kapacitás fejlesztésére, a cél a világszínvonalú infrastruktúra mielőbbi kiépítése a kontinensen.

Az EU a jelenlegi költségvetési keretből 486 millió euróval fogja támogatni a nagyteljesítményű számítástechnikai kapacitás bővítését, és ehhez hasonló mértékű hozzájárulás várható az uniós tagállamoktól és a társult országoktól, így 2020-ig összesen egymilliárd eurós közbefektetésre lehet számítani. A lépés döntő fontosságú az EU versenyképessége és adatgazdasági függetlensége szempontjából, az európai tudósok és cégek ugyanis az infrastruktúra elégtelensége miatt egyre inkább a kontinensen kívül dolgozzák fel adataikat.

A bizottság tavaly ismertetett tervei szerint 2023-ra a három legerősebb szuperszámítógép egyikének Európában kell működnie.
A leggyorsabb szuperszámítógépek aktuális listáján Kína messze megelőzi az Egyesült Államokat. A top 500-as listán előbbi 202, utóbbi mindössze 144 rendszerrel képviselteti magát. Az első tízben négy amerikai gép van, három japán, egy svájci, illetve két kínai, viszont utóbbiak a listavezetők.
A világ leggyorsabb számítógépe jelenleg a kínai Sunway, amely 93 petaflop műveleti sebesség vagyis másodpercenként 93 billiárd lebegőpontos művelet elvégzésére képes.

"A szuperszámítógépek a digitális gazdaság motorjai. A verseny igen nagy, és az uniónak még be kell hoznia lemaradását. Világszinten élenjáró szuperszámítógépes kapacitást akarunk biztosítani 2020-ig az európai kutatóknak és vállalkozásoknak, hogy fejlődni tudjanak az olyan technológiák terén, mint a mesterséges intelligencia, és alkalmazásokat tudjanak létrehozni az egészség, a biztonság és a mérnöki tudományok területén" - emelte ki Andrus Ansip, az EB digitális piacért felelős biztosa. Marija Gabriel digitális gazdaságért felelős uniós biztos rámutatott: a szuperszámítógépek már most is kulcsszerepet játszanak a legfontosabb fejlesztéseknél és innovációknál számos, az európai polgárok életét közvetlenül érintő területen, hozzájárulnak például a személyre szabott gyógyászathoz, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem hatékonyabbá tételéhez. "Egy jobb európai szuperszámítógépes infrastruktúra kiterjedt munkahelyteremtési lehetőségeket kínál, továbbá döntő tényező az ipar digitalizálása és az európai gazdaság versenyképességének növelése szempontjából" - fogalmazott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is rendelkezik szuperszámítógéppel, nemrégiben került beszerzésre egy, a klímamodellezési feladatok elvégzésére alkalmas, nagyteljesítményű Apollo szuperszámítógép, mellyel lerakták az alapjait annak, hogy az OMSZ a jövőben a közép-európai régió meteorológiai szolgálatai között vezető szerepet töltsön be. A weben találtunk is olyan hazai üzemelésű Apollo konfigurációt, mely talán megegyezhet az OMSZ gépével. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program szuperszámítógép szolgáltatásában leltünk rá, melyet egyetemek használnak a tudományos számítási feladatok futtatására, valamint tudományos célú adattárolásra céljából. Az egyik ottani gépnek ezek a paraméterei: 1056 db Sandy Bridge CPU mag, ami kiegészül összesen 90 db Xeon Phi koprocesszorral, amellyel együtt összességében mintegy 5490 további mag áll rendelkezésre a számításokhoz. A gépben összesen közel 6Tbyte RAM található.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló