Hogyan lehetnek zöldebbek a honlapok?

Hír

írta: Admin
2022/12/24

Az egész haladó világ, nem is indokolatlanul, a zöld forradalom lázában ég, növeljük a hatékonyságot, csökkentjük a felesleges pazarlást, újragondolunk, racionalizálunk, teljesen természetes, hogy ez a dicséretes buzgalom átterjed az internetre is.

Először persze bizonyára csak legyintünk, jó, jó ,de mi köze a virtuális világnak a bolygót terhelő környezeti hatásokhoz? Aztán könnyű belátni, igen is sok, hiszen az internet fenntartása rengeteg energiát igényel, ami például az egyre gazdaságosabban és kevesebb káros hatással üzemelő, környezettudatos szerverparkokkal nagyban csökkenthető, sőt, egy szerény céges weboldal üzemeltetője is rengeteget tehet egy zöldebb és ez által boldogabb jövőért. Összeszedtük azokat a tényezőket, amik hozzájárulhatnak egy sima honlap fenntarthatóságának növeléséhez.

Csak fontos és hasznos információk

Aki próbálkozott már ilyesmivel bizonyára tapasztalta, igazán minőségi tartalmat nem is olyan könnyű készíteni egy honlapra, egy dolog lehet már csak ennél is nehezebb: az egyre csak duzzadó, hízó, irdatlan nagyra növő eszement adatmennyiség karbantartása, és a felesleges információk időnkénti törlése. Ezzel nem csak a honlap látogatóit kíméljük meg attól, hogy a sok lényegtelen vagy lejárt szavatosságú információ közül maguknak kelljen kiszűrjék a homokszemcsényi légyeget, de a weboldalt tároló, nem mellesleg a lefoglalt kapacitás alapján fizetett szerver – és vele együtt a pénztárcánk – terhelését is csökkentjük, ha rendszeresen kitöröljük a feleslegessé vált tartalmat honlapunkról. Mondjuk ezt az elvet az otthoni gépen is nyugodtan követhetjük, nem kell fölöslegesen foglalni a helyet a merevlemezen olyan tartalmakkal, amihez másképp is hozzájuthatunk: izgalmas játékok online is elérhetőek, hogy csak egy példát mondjak.

 

Nem kellenek csicsás betűk

Persze lehet, hogy egy szép és egyedi gondosan megválasztott betű típus többet elmond ezer szónál, na de nem lehet mindenki kalligráfus, főleg, hogy a cikornyás egyedi fontjainkat aztán számos böngészőnek le kell töltenie rengeteg energiát feleslegesen elpazarolva, hogy olvasni tudja a weboldalunk tartalmát, míg a bevett betűtípusok használatával ez a fölösleges adatforgalom könnyedén elkerülhető. A lényeg web-fontokkal is lényeg marad.

 

Karcsú fájlok

A karcsúbb egészségesebb. Ez most nem egy fitnesz szlogen, a fájlméreten bizony rengeteget lehet spórolni. Csodálatos, hol tart a technika, és milyen óriási felbontásban rögzíthető egy-egy kép vagy videó, de ez az internet népét nem fogja feltétlenül boldogítani, amikor telefonján böngészi a tartalmakat. Gondoljuk meg, mit szánunk egész falas képernyőre, és amit nem, azt nyugodtan butítsuk le a szükséges méretig, hiszen senkinek nem fogunk örömet okozni a nagyzolásunkkal, a megfelelő felbontással és kiterjesztéssel pedig rengeteget spórolhatunk.

 

Nem mindegy, kinél hostolunk

Tudatos vásárlás minden esetben nyerő. A szerverparkok tudvalevően rengeteg energiát fogyasztanak. Pontosabban, csak fogyasztottak. Szerencsére ezen a piacon is egyre több a környezettudatos szolgáltató, segítsük őket a folyamatos innovációban azzal, hogy kitüntetjük őket bizalmunkkal, és velük szerződünk, a pazarlókat pedig arra sarkalljuk, hogy versenyre kelljenek velük a zöldülésben. Nem nehéz utánanézni: jelenlegi szolgáltatónk vajon megújuló energiaforrást használ? Már több olyan honlap is létezik, ahol ez könnyen és gyorsan leellenőrizhető. Ha nem, noszogassuk változásra, addig pedig keressünk környezettudatos partnert.

 

A keresgélés lerövidíthető

Bizonyára kevesen gondolnak bele, de minden egyes kattintás az interneten bizony energiába kerül. Ha pontosítjuk a weboldal belső navigációját, illetve a keresőmotorokat is jól megválasztott kulcsszavakkal támogatjuk, elkerülhetjük a felesleges kattintgatást, keresgélést, amivel rengeteg energiát spórolhatunk, és  – amolyan bónuszként – a felhasználói élményt is nagyban javíthatjuk, ezzel az üzleti érdekeinket is ügyesen szolgálva.

 

Környezettudatosabb honlap, jobb honlap

Nagy szerencse, hogy a fentebb felsorolt szempontokat nem csak a bolygónk jövője szempontjából érdemes figyelembe venni, hanem azért is, mert ezektől a lépésektől, a weboldal tényleg, szebbé, jobbá, hatékonyabbá, barátságosabbá válik a látogatók számára.

Szóval az üggyel mindenki csak nyerhet.

Sokszor embert próbáló feladatnak tűnik egy zöldebb jövő felépítése, pedig okos, tudatos, apróbb lépésekkel is el lehet jutni a célba, főleg ha minden szempontból hasznosnak bizonyuló lépésekről van szó.

Jelenleg, hozzávetőleg majd 2 milliárd weboldal népesíti be az internetet, ilyen szorzóval már egy kis tudatosság, hatékonyságnövelés is minden egyes oldalon komoly megtakarítást eredményezhet az elhasznált energia tekintetében.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: PubliDomainPictures

 

A rovat új hírei

Hasonló