Budapesten tartották a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését

Hír

2017/10/30

A Földművelésügyi Minisztérium immár második alkalommal szervezte meg a magyar fővárosban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatóságával közösen a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését. Fazekas Sándor miniszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a további környezetvédelmi derogációs követelmények teljesítése folyamatos, 2020-ig befejeződnek. Így abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban nagyobb figyelmet fordíthatunk az energia- és erőforrás-hatékonyság növelésére, vagy éppen a természetvédelemre, amely a mostani ülés egyik kiemelt témája.

Az uniós szervezet 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a tagországokban a Kohéziós Politikán belül a környezetvédelmi szempontok jobb integrációját. A tagországokon kívül az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) és az európai zöld mozgalmak képviselőit (WWF, Bankwatch, stb.) tömöríti a hálózat.

A Földművelésügyi Minisztérium először - a magyar EU elnökség keretében - 2011 tavaszán szervezte meg Budapesten ezt a találkozót, majd 2015 őszén, a 2014-2020-ig tervezett pénzügyi keret lezárásaként egy szűkebb körű munkacsoport ülést is tartottak.

Magyarország a 2007-2013-as programozási időszak végére jól teljesítette a környezeti alapinfrastruktúrához kapcsolódó EU-s irányelveket, például azokat az elvárásokat, amelyek az egészséges környezet biztosításához (hulladékgazdálkodás, ivóvízellátás, szennyvíztisztítás)  kapcsolódnak – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Az tárca vezetője elmondta: jelenleg az Európai Unió keretében folyó környezetvédelmi tárgyalások egyik kulcstémája a körforgásos gazdaságba történő átmenet, ami óriási kihívás elé állítja a nemzeti kormányokat és a környezetügyért felelős szerveket és intézményeket, hiszen egyelőre nincs olyan egyértelmű útmutatás vagy recept előttünk, amely világosan megmutatná, hogy mit kell tennünk a zöld gazdaság támogatásához. Közös erőfeszítésekkel és az ismeretek folyamatos átadásával - többek között olyan tanácskozásokon is, amilyen ez a mostani -, sikerülhet Európának újra olyan utat találnia, amellyel megőrzi vezető szerepét a környezetügy területén.

forrás: FM

A rovat új hírei