A légszennyezettség okozza a legtöbb idő előtti halálozást

Hír

írta: ecolounge
2017/10/08

Mint a kedden megtartott "Tiszta Levegő Párbeszéd" című konferencián is elhangzott, a légszennyezettség okozza a legtöbb idő előtti halálozást, csak az Európai Gazdasági Térségben évente 600 ezer ember korai halálozásáért felel.

Az egyes szennyező anyagok vonatkozásában az iparhoz és a közlekedéshez képest a háztartási szektor kibocsátása a legjelentősebb, ez főként Magyarországra jellemző. - Hazánkban éves szinten 8-14 ezerre tehető a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma.

"Magyarország levegő minősége az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően javult, de az EU több tagállamához hasonlóan a levegő minősége minden eddigi erőfeszítés ellenére Magyarországon sem felel meg még az összes előírt határértéknek, így további intézkedésekre van szükség." - mondta az eseményen V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezettség nem lokális probléma: az európai lakosság 95 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásánál szennyezettebb környezetben. - Éppen ezért a légszennyezettség csökkentéséhez nemzetközi és nemzeti koordinált intézkedésekre van szükség.

A légszennyezettség csökkentésében fontos szerepet töltenek be a környezet- és az egészségtudatosság növelését célzó szemléletformáló programok és események, mint például az Európai Mobilitási hét és az autómentes nap. A Földművelésügyi Minisztérium célzottan a háztartási szektor károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért indította el a Fűts okosan!-t (cikkünk a programról ezen a linken). A szemléletformáló program és a hozzá kapcsolódó kampány bemutatja a szilárd tüzelőanyagok használatából eredő környezeti és egészségügyi hatásokat, kockázatokat és tanácsot ad a környezetbarát fűtési módokról is.

szerk: Kérdés, hogy a Földművelésügyi Minisztérium levegőtisztaságért hozott intézkedéseinek jelenlegi és jövőbeni eredményeit mennyire írja felül a Belügyminisztérium új törvénytervezete, ha az elfogadásra kerül. A törvényjavaslat a lakosság "adminisztrációs és időbeli terheinek" csökkentésére hivatkozva a családi házak tulajdonosaira bízná a kéményellenőrzést, ez pedig Bándi Gyula zöldombudsman szerint életveszélyes lenne: A kémények elhanyagolása a lakások levegőjében megjelenő szénmonoxid miatt közvetlen életveszélyt (lásd cikkünket a csendes gyilkosról), a közelben lakók számára pedig állandó egészségügyi kockázatot jelent.

Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának főigazgatója arról számolt be, hogy az EB az európai légszennyezettség javítása és a légszennyezettségből eredő korai halálozások visszaszorítása érdekében indította el a Tiszta Levegő Párbeszédet. A kezdeményezés egyebek mellett a környezetvédelem érdekében tett tagállami jó gyakorlatok megismerésére szolgál - mondta. A főigazgató hozzátette: a párbeszéd célja, hogy a légszennyezettséghez köthető halálozások száma, ami jelenleg eléri a 400 ezret Európában, 2030-ra a felére csökkenjen. A rendezvénysorozatot eddig Írországban és Luxemburg szervezték meg, a harmadik állomás pedig Magyarország - mondta.

A konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium szervezte.

szerk: Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelynek 70%-ért a lakossági fűtés a felelős (cikk itt). Az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb részecskék (PM2,5) kibocsátásának 74 százalékáért volt felelős a lakossági égetés. A 2,5 mikrométer átmérő alatti porrészecskékből álló frakció a szálló por. Egészségügyi szempontból a legveszélyesebb, mert ezek felületére tapadnak a mérgező anyagok, például a hulladékok égetése során a levegőbe jutó fémek. Ezek a részecskék méretüknél fogva bejutnak a tüdő léghólyagocskáiba, és bizonyos részük (0,1 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék) még a véráramba is eljut. Súlyos betegségek okozói lehetnek, mint például a különböző légzőszervi megbetegedések (asztma, COPD) vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A porrészecskék felületén a mérgező anyagokon kívül (pl. fémek, karcinogén, mutagén anyagok) baktériumok, vírusok, és gombák is megtapadhatnak, így könnyen bejutnak a légutakon keresztül a szervezetbe. A szálló por-szennyezettséggel szemben különös rizikócsoportot jelentenek az idős emberek és a kisgyermekek. Az ő esetükben megnövekszik tüdőhörgők nyálkahártyáját érintő krónikus gyulladások (bronchitis), az allergiás megbetegedések száma, csökken a légzésfunkció és egyre gyakoribbá válnak a tüdőfejlődési hiányosságok.

forrás: MTI / MTVA

A rovat új hírei

Hasonló