Egyre kevesebb nádat aratnak

Hír

írta: MTI
2015/08/09

Évről-évre kevesebb a Fertő tavon learatott nád mennyisége. Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságának zoológusa szerint ennek két oka van.

Egyik oka az enyhe téli időjárás, ami kedvezőtlen a nádaratáshoz. A Fertő tavon található Európa második, Magyarország legnagyobb egybefüggő nádasa, amely a tó háromnegyedét elfoglalja. Az elmúlt évtizedekben minden évben volt nádaratás, a legnagyobb mennyiséget az ötvenes-hatvanas években aratták.

(főszerk: Az enyhe tél egyértelmű okozója a klímaváltozás, amely aszályosabb nyarakban, csapadékosabb telekben és az extrém időjárási jelenségek intenzitásának növekedésében mutatkozik meg.)

Az utóbbi évek csökkenésének másik okaként Pellinger Attila az energiaárak emelkedését említette, mivel a gépi nádaratás rendkívül energiaigényes és a szállítási távolságok is nagyok. A nádas szélessége pedig helyenként a hat-hét kilométert is eléri. Hozzátette, hogy nádaratást a nemzeti park és a vízügyi igazgatóság nem végez a Fertő tavon, a piaci viszonyokról ezért nincs pontos információjuk.

A következő nádaratás a Fertő tavon idén decemberben lesz, a learatott nádat főleg az építőiparban használják fel.

A Fertő tó 2001 óta a világörökség része. A tó 75 négyzetkilométeres magyar részén 1872 óta folyamatosan növekszik a nádas területe, amely ma már eléri a 63 négyzetkilométert.

 

A rovat új hírei

Hasonló