Előkerültek Darwin ellopott naplói - Visszacsempészték őket a könvytárba

Hír

írta: MTI
2022/04/05

Igazi húsvéti meglepetést kaptak a Cambridge-i Egyetem könyvtárosai: egy ismeretlen visszacsempészte Darwin naplóit az intézménybe. A két könyvecskét, amelyeknek 22 éve kelt lába, a könyvtár padlóján egy rózsaszín ajándéktáskában hagyta ott valaki.

A BBC 15 hónapja adott hírt arról, hogy a eltűntek a sok millió fontot érő naplók. A könyvtár világszerte felhívásban kérte, hogy jelentkezzen, aki tudja, hol lehetnek. A kisméretű, bőrkötésű füzetek rendkívül értékesek, hiszen ezek egyikében szerepel az evolúcióelméletet felállító Darwin híres életfa-rajza is.

A kéziratos naplókat utoljára 2000 novemberében látták, amikor "belső kérésre" elvitték őket a könyvtárból egy fotózásra. Csak két hónappal később, a rutinellenőrzéskor derült ki, hogy a naplók eltűntek. Először arra gondoltak, hogy rossz helyre tették vissza őket a mintegy tízmillió könyvet, térképet és kéziratot tartalmazó könyvtárban.

De felkutatásuk sikertelen volt, és ekkor Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosa végül arra a megállapításra jutott, hogy feltehetően ellopták az értékes kéziratokat, ekkor értesítette a rendőrséget és az Interpolt.

Húsvéti meglepetés

Március 9-én egy ajándéktáskát találtak a könyvtár nyilvános részén, Gardner irodája előtt, benne az eltűnt füzetekkel. A naplókat eredeti kék dobozukban szolgáltatta vissza az ismeretlen, és a rózsaszín ajándéktáskába egy barna borítékba csúsztatott, nyomtatott üzenetet is tett, amelyen ez olvasható: "Könyvtáros, boldog húsvétot, X". Az illettő kiléte azonban továbbra is rejtély, mivel a könyvtár ezen részén nincs biztonsági kamera.

A megkerült naplókat megvizsgáló szakértők szerint nem hamisítványok, és épségben kerültek vissza a könyvtárba. Gardner elmondta: a naplók most már biztonságban vannak, nem sérültek meg, az állapotuk jó. Jelenleg a könyvtár biztonsági raktárában őrzik, de júliusban kiállítják majd őket egy Darwin-kiállításon.

Miután sem az egyetem, sem a rendőrség nem tudta még megállapítani, hogy ki vitte el a naplókat és ki csempészte vissza őket a könyvtárba, a vizsgálat ezért tovább folytatódik. A hatóságok továbbra is várják azok jelentkezését, akik segíteni tudnák a nyomozást.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Julius Jääskeläinen

 


forrás: MTI

A rovat új hírei