Interneten is elérhető lett két oldal Darwin híres munkájának kéziratából!

Hír

írta: MTI
2020/11/25

161 évvel ezelőtt, 1859. november 24-én jelent meg Darwin forradalmi műve, A fajok eredete. Ennek alkalmából a 19. századi angol természettudós munkáit felvonultató Darwin Online nevű weboldal elérhetővé tették a könyv két kézzel írt vázlatoldalát. Darwin kézirataiból mára nagyon sok elveszett, ezért is számít kuriózumnak a most közzétett két oldal.

"Darwin kézzel írta A fajok eredetének első vázlatát. A mű történelmi jelentőségét persze akkoriban még nem ismerték fel és csaknem az összes kézirat odaveszett, még Darwin saját gyermekei is rajzpapírnak használták. Ez a két oldal a ritka túlélők közé tartozik, és példátlan betekintést nyújt a világot megváltoztató könyv születésének folyamatába" - nyilatkozta a weboldalért felelős John van Wyhe tudománytörténész a Phys.org-nak.

Az eredeti kéziratból kilenc oldal magánkézben van, ebből mostantól kettőt a nagyközönség is tanulmányozhat. Mivel Darwin kézírása nehezen olvasható, ezért az eredeti szövegek gépelt formában is elérhetőek.

A Darwin Online-ra újonnan felkerült egyéb fontos dokumentumok közé tartozik Darwin másik forradalmi művének, Az ember származása és a nemi kiválasztás című írása vázlatának egy oldala, Az ember és az állat érzelmeinek kifejezése című, szintén nagyhatású művének két vázlatoldala, valamint a természettudós három levele, amelyet egy korábbi professzorának, valamint két kollégájának címzett.

 

Húsz éve tartó nyomozás az elveszett jegyzetfüzet után

Mindeközben folyamatosan keresik Darwin további kéziratait. Az egyik jegyzetfüzetet, mely tartalmazta a 19. századi természettudós híres, a fajok közötti evolúciós kapcsolatot bemutató életfájának vázlatát, húsz éve nem találják. A könyvtár végül arra a megállapításra jutott, hogy valószínűleg ellopták az értékes dokumentumokat, ezért most az intézmény a nyilvánossághoz fordult segítségért: ha valaki, akár a könyvtár korábbi dolgozói vagy a kutatók közül, esetleg a közönségből bármilyen információ birtokában van, az ossza meg velük.
A két jegyzetfüzetet utoljára 2000 novemberében látták, amikor "belső kérésre" kivitték őket a kéziratok speciális tárolószobájából egy fotózás miatt. Mivel akkor a könyvtárban építési munkák folytak, a jegyzetfüzeteket a könyvtár egy ideiglenes épületébe vitték, amelyben egy ideiglenes stúdiót rendeztek be. Csak két hónappal később, egy rutinellenőrzés során derült ki, hogy a jegyzetfüzetek hiányoznak a megszokott helyükről.
Charles Darwin az HMS Beagle névre keresztelt hajón körbeutazta a Földet, és a hajón töltött 5 év alatt kiterjedt kutatásokat folytatott az élővilág mélyebb megismerésének igényével. Ekkor végezte azokat a megfigyeléseket, amelyek megalapozták elméletét, miszerint az evolúció az a folyamat, amelyben a biológiai populációk örökölhető tulajdonságai megváltoznak a generációk egymást követő során át, és ennek következtében az élővilág összetétele folyamatosan változik, a fajok folyamatosan átalakulnak.
A hajóútról 1836-ban tért vissza, elméletét ekkor még nem dolgozta ki. Első, publikálatlan vázlatát 1844-ben írta, azonban Darwin még nem érezte elég kidolgozottnak az elméletet, és attól tartott, hogy megjelenését közfelháborodás övezi majd. Végül A fajok eredete (The Origin of Species) egy évtizeddel később jelent meg. Ez a könyv fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait, így a tudománytörténet és a történelem egyik legnagyobb hatású műve lett. (Forrás: Wikipédia)

Jessica Gardner, az egyetem könyvtárosa a BBC Newsnak elmondta, hogy nem tudták kinyomozni, mi történt a fotózás után a jegyzetfüzetekkel, és attól tart, hogy a rendelkezésre álló információkból ezt már nem is lehet kideríteni.  "Az elődeim őszintén bíztak benne, hogy csak rossz helyre tették vissza őket, és előbb-utóbb meglesznek" - mesélte Gardner, aki 2017-ben lett a könyvtár igazgatója. A jegyzetfüzetek kis méretűek, nem nagyobbak egy postai képeslapnál. Egy méretüknek megfelelő kék dobozban tartották őket, az egész nem volt nagyobb egy puha fedelű könyvnél.


Az intézményben összesen 200 kilométernyi polcrendszeren tárolják a könyveket. A könyvtár több mint tízmillió térképet, kéziratot és egyéb dokumentumot tartalmaz, így jogosan gondolhatták azt, hogy a jegyzetfüzetek csupán elkeveredtek. Ám a szakértői csapat hiába fésülte át az összes speciális tárolót. A kutatást nem adják fel, de legalább öt évbe telik, mire teljesen átvizsgálják a könyvtár állományát. A jegyzetfüzeteket digitalizálták ugyan, de a beszkennelt változat természetesen nem pótolhatja az eredeti példányokat.

A könyvtár azóta már tájékoztatta a cambridge-i rendőrséget, és a jegyzetfüzetek felkerültek az eltűnt kulturális műtárgyak országos listájára. A rendőrség az Interpol ellopott műtárgyakról vezetett adatbázisába is felvetette a jegyzetfüzeteket. Az is lehet, hogy Darwin jegyzetei valakinek az ágya alatt hevernek, mert aki ellopta, időközben rájött, hogy nem lehet eladni őket, vagy csak meg akarja tartani magának.

"Itt az idő, hogy biztonságosan, akár névtelenül is kapcsolatba lépjünk" - fogalmazta meg felhívását a könyvtár igazgatója.

Képek forrása: wellcomeimages.org / ; ; 2. commons.wikimedia.org / Julius Jääskeläinen; 3. darwin-online.org.uk
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló