Eltűnik végre Európából a cianidos bányászat?

Hír

írta: MTI
2017/04/29

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülése támogatta a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló jelentést, amelyben az EP képviselői a cianidos bányászat uniós betiltására szólították fel az Európai Bizottságot.

Az EP-képviselők 566 igen, 8 nem és 20 tartózkodó szavazattal támogatták Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője, a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló irányelv jelentéstevője ajánlásait a bányászati hulladékok európai szabályozásának javítására.

Hölvényi György, az MTI-hez eljutatott közleményében úgy vélekedett: a cianidos bányászatnak nincs helye Európában. Arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament - Áder János köztársasági elnök, akkor EP-képviselő kezdeményezésére - már 2010. május 5-i határozatában a cianidos bányászati technológiák uniós betiltására szólította fel az Európai Bizottságot. A politikus hozzátette, az elfogadott végrehajtási jelentés azt igazolja, hogy az európai szabályozás nem képes megfelelő védelmet nyújtani a cianidos bányászat veszélyeivel szemben. Az európai bányászat egyre gyengébb minőségű és mélyebben fekvő erőforrások felé fordul, egyre több hulladékot, veszélyes méregtavat hagyva maga mögött. A jelentés az aggasztó trend megállítása érdekében az élvonalbeli fejlesztések gyakorlati alkalmazását sürgeti.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai