Cianidos aranybányászat környezetvédelmi előírásokkal

Hír

írta: MTI
2015/03/11

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri az uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtását a ciános aranybányászat során.

Az Európai Bizottság folyamatos, szoros figyelemmel kíséri az uniós környezetvédelmi jogszabályok tagállami végrehajtását a ciántechnológiát alkalmazó aranybányászat során, és határozottan fel fog lépni, ha megszegik az EU előírásait - ígérte Karmenu Vella környezetvédelmi EU-biztos kedden Strasbourgban Hölvényi Györgynek, a KDNP európai parlamenti képviselőjének, aki a tiszai ciánkatasztrófa 15. évfordulója kapcsán kezdeményezett vele találkozót.

Hölvényi György felidézte a cianidos aranybányászatban rejlő veszélyeket, és hangsúlyozta, hogy Európa polgárait csak az ilyen technológia alkalmazásának uniós szintű tilalma óvhatja meg egy újabb katasztrófától.

"Míg egy tonna bányászott földből 2 gramm, addig egy tonna újrahasznosított elektronikai hulladékból 300 gramm arany nyerhető ki" - hívta fel Vella biztos figyelmét a magyar néppárti EP-képviselő, és egyben emlékeztetett: 2010-es határozatában az EP - Áder János és Tőkés László indítványára - elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot a cianidos bányászati technológiák uniós betiltására.

A cianidokat széleskörben használják a vegyiparban, így a műanyaggyártásban is. Alkalmazzák továbbá az ezüst és arany bányászatánál a fém kinyerésére. Az úgynevezett ciánlúgzás vagy cianidos lúgzás (régebbi elnevezése: ciánozó lúgzás) kohászati technológiának minősülő kémiai eljárás, melyet fémtartalmú ásványok feldolgozása során elsősorban az alacsony fémtartalmú arany kinyerésére alkalmaznak. Az eljárás lényege, hogy kálium vagy nátrium cianid az aranyat feloldja és vízben oldódó aranyvegyület - 4KAu(CN)2 (aranycianűr) - keletkezik.

A cián minden biológiai szervezet számára erős méreg. A legmérgezőbb a hidrogén-cianid. Nagyon gyorsan ható méreg, amely perceken belül halált okozhat. Erősen mérgező a nátrium-cianid (NaCN) és a kálium-cianid (KCN) is. A mérgezés oka a sejt mitokondriumában lévő citokrómoxidáz enzim aktív vasatomjának megkötése. Ennek következtében a sejt nem képes oxigént felvenni. A világ cián felhasználásának mintegy 13%-a arany kinyerésénél történik.

Legnagyobb felhasználók, Kirgizisztán, Malajzia, Ausztrália, Peru, Chile és Románia.
Európában a legnagyobb cián és nehézfém szennyezés 2000.január.30-án következett be, amikor Romániában Nagybánya közelében az arany kioldásával foglalkozó üzem zagytározó gátja átszakadt. 2009. december 8-án Országgyűlés kimondta a cianidos bányászati technológia tilalmát Magyarországon.

A rovat új hírei

Hasonló