Erdő- és bozóttüzek tombolnak Észak-Izraelben, Galileában

Hír

írta: MTI
2020/10/11

Izraelben az utóbbi napokban rendkívüli hőség tombol, és teljesen kiszáradt a növényzet, mivel legutóbb közel fél éve esett csapadék.

Ötezer embert, a város lakóinak tíz százalékát evakuálták otthonaikból a Názárettől északra lévő Nof Hagalilban, régebbi nevén Názáret Illitben, vagyis Felső-Názáretben. A tűz károkat okozott legalább hét lakásban, s a város illetékesei több millió sékelre, vagyis több száz millió forintra becsülik a veszteségeket. Néhány, a tűzvész közelében élő ember enyhe füstmérgezést kapott, őket kórházba szállították a mentők. Az evakuáltakat a helyi Pláza nevű szállodában helyezte el a városháza éjszakára, és segítségükre megnyitottak több közösségi központot is. Egyelőre az idős lakosok napközi otthonában találtak menedékre azok a kitelepítettek, akik éppen karanténban voltak otthonaikban a koronavírus járvány miatt, mert fertőzöttek voltak, vagy mert érintkeztek azonosított vírushordozókkal. A menedékhelyre kényszerültek vacsorájáról a hadsereg polgári védelmi egysége gondoskodott.

A pénteken kitört tüzek nagy részét estére sikerült eloltani, de egy, Nof Hagalilnál lévő tűzfészeknél egyelőre nem tudtak megbirkózni a lángokkal az erős szél miatt, noha a tűzoltóság repülőgépeket is bevetett. A szakemberek úgy gondolják, hogy a lecsendesedő légmozgás miatt hamarosan ezen a területen is úrrá lesznek a tűzön.

Nem csak Názáretnél Közép-Galileában, hanem a tengerhez közeli részeken, a Karmel-hegységben is kitörtek helyi tüzek pénteken. A 12-es kereskedelmi tv esti híradása szerint mintegy 250 helyen csaptak fel a lángok az országban uralkodó rendkívüli hőség nyomán, de a legtöbb tüzet gyorsan és sikeresen eloltotta a tűzoltóság.

Szíria is bajban

A tűzvészek a környező országokat sem kímélik. Az egyik legsúlyosabban érintett ország a háború sújtotta Szíria, ahol a tűzvészben három ember meghalt, és több tucatnyian szenvednek légzési problémáktól - írja a 7news.com.auHatalmas erdős területek is lángra kaptak, főleg Homs középső tartományában és Latakia tengerparti tartományában.

Szombaton különleges esőimádságokat tartottak a mecsetekben esőért könyörögve, hogy enyhűljön az aszály, és az eső megállítsa a tűzvészt.

Libanon állami hírügynöksége több határmenti faluban is tüzet jelentett, ráadásul az erősen őrzött front mentén a tűz miatt szárazföldi aknák robbantak fel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken sürgős konzultációkat tartott a sokfelé tomboló futótüzek miatt, és közölte, hogy a helyzet romlása esetén nemzetközi segítséget kér.


Kép forrása: Wikipedia / Szerző: Thomas Schoch


forrás: MTI, Jediót Ahronót

A rovat új hírei

Hasonló