Hatalmas bozóttüzek tombolnak Izraelben a rendkívüli hőség miatt

Hír

írta: MTI
2019/05/24

Számos helyen bozóttüzek törtek ki Izraelben a rendkívüli hőségben.

A katonai rádió szerint két fő térségben tombolnak a tüzek: az ország közepén, a repülőtértől nem messze, valamint a gázai övezet melletti Karmia természetvédelmi területen.

A Gáza melletti tüzet azonban a tűzoltók szerint ezúttal nem az övezetből Izrael felé eregetett, tüzeket okozó léggömbök okozták, mert noha a gázaiak csütörtökön rengeteg helyen próbálkoztak az efféle gyújtogatással, de a széljárás megakadályozta sikerüket.

A szakemberek szerint nem szándékos gyújtogatás, hanem a rendkívüli hőség miatt törhettek ki a tüzek, mivel a különösen magas, negyven fok körüli hőmérséklet és a szárazság miatt egy eldobott cigarettacsikk is súlyos tüzeket okozhat.

Az ország közepén Beit Semes mellett, és a ben-semeni erdő környékén terjednek a lángok. Kiürítettek több falut, mosávokat és kibucokat Modiin környékén, és a lángok martalékává lett több lakóház Mavó Modiinben.

A központi országrészen azonnali hatállyal berendeltek minden tűzoltót, több tucat kilométer szélességben sűrű füst telepedett a településekre, és lezártak több utat. Ezért jelentős közlekedési dugók is nehezítik a helyzetet.

Péntekre sem ígérnek enyhülést a meteorológusok, a Szahara felől fúj a szél ezekben a napokban, s várhatóan megdőlnek a hőmérsékleti rekordok. Ráadásul a hőség mellett az ilyenkor megjelenő apró szemű, sárga sivatagi homok is az országra telepedik majd.


Kép forrása (illusztráció): Wikipedia / Szerző: Thomas Schoch


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló