Európa legaktívabb szemétgyűjtői

Hír

2015/06/17

Az 5. TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióval idén is Európa legaktívabb önkéntesei voltunk. A Let’s Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) összeurópai kezdeményezéshez a - 2015. május 15-17. között lezajlott - TeSzedd! akcióval Magyarország adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét. Hasonló eredmény született egy évvel korábban is: 2014-ben hazánk egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre előre a szemétszedés résztvevőinek tekintetében.

A 2015. évi Let’s Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) összeurópai szemétgyűjtés keretében összesen több mint 3000 akciót regisztráltak előre 27 európai uniós tagállamban, és 6, a közösségen kívüli országban. A kezdeményezésben ezekben az államokban összesen közel 300.000 önkéntes vett részt.

Magyarországon az 5. TeSzedd! akcióra 1590 találkozási pontot regisztráltak előre, és az országos szemétgyűjtésben mintegy 170.000 önkéntes vehetett részt. Ezzel a magyar önkéntesek Európa legaktívabbjainak számítanak, hiszen az adatok alapján 2015-ben hazánk adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét.

A cél a 3R üzenetének közvetítése
Mostanra a Let’s Clean Up Europe! és a TeSzedd! is túllépett az egyszerű szemétgyűjtési akció szerepkörén. Nemcsak környezetünk tisztán tartására fókuszál, és az eziránti érzékenységet igyekszik erősíteni az emberekben, hanem a körülöttünk keletkező hulladékokkal való helyes bánásmódra is ráirányítja a figyelmet. A 3R rövidítés a keletkező hulladékok mennyiségi csökkentését (reduce), a tárgyak újrahasználatát (reuse), és a hulladékká vált anyagok hasznosítását (recycle) takarja.

A körülöttünk keletkező hulladékok mennyiségét csökkenteni többek között tudatos vásárlással és fogyasztással tudjuk. Így teszünk, ha bevásárlólistával indulunk el otthonról, és csak azt vesszük meg a boltban, amire valóban szükségünk van. Műanyag szatyrok vásárlása helyett rendszeresíthetünk például egy textil táskát vagy egy fonott kosarat a bevásárláshoz.

Az újrahasználat a termékek élettartamának meghosszabbítását jelenti. Ha már nincs szükségünk egy használati tárgyra, berendezésre, azt adjuk tovább a családban, vagy ajánljuk fel rászorulóknak. Ha elromlik a televíziónk, akkor javíttassuk meg, ahelyett, hogy megválunk tőle és újat veszünk helyette.

A hulladékká vált anyagok hasznosítását pedig a szelektív hulladékgyűjtéssel tudjuk elősegíteni: külön a műanyagot, fémet, papírt, üveget és italos kartont. Szintén fontos, hogy a megfelelő helyen szabaduljunk meg például a már nem javítható elektromos és elektronikai berendezéseinktől. Így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezekből az anyagokból másodnyersanyagok keletkezzenek, a hulladék termékké váljon, és ezáltal takarékosabban bánjunk bolygónk erőforrásaival és az előállítással járó környezeti terhelést is mérsékeljük.

Ezek a megoldások azon túl, hogy a környezetünket segítenek tisztán tartani, a pénztárcánkat is kímélik.

A LCUE és a TeSzedd! 2014. évben 
Hazánk először 2014-ben csatlakozott a TeSzedd! akcióval a Let’s Clean Up Europe! összeurópai szemétgyűjtéshez. Már ebben az évben kiemelkedő eredményt sikerült elérni: a mintegy 180.000 résztvevővel 2014-ben Magyarország egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre vonatkozóan a szemétszedés résztvevőinek tekintetében. Az elvárt résztvevők számát az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) elnevezésű négy éves projekt alapdokumentumában határozták meg, az összesen 40 ezer fő/év volt az EU teljes területére vonatkozóan.

Magyarország 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amely a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítését, és a közvélemény figyelmének ráirányítását célozza a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára.

forrás: OKTF NHI

A rovat új hírei

Hasonló