Fecskefészkek az Agrárminisztérium tetején!

Hír

írta: MTI
2021/03/20

A városban is laknak fecskék, noha számuk országosan amjdnem a felére csökkent az elmúlt évtizedben. Most mesterséges fecskefészkeket helyeztek ki az Agrárminisztérium tetejére, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére.

A minisztérium szombati közlése szerint Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: a Magyarországon költő fecske- és sarlósfecskefajok közül a városokban a molnárfecske, füstifecske és a sarlósfecske figyelhető meg leggyakrabban.

Az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása, a táplálékbázis jelentős mérséklődése, a klímaváltozás és a fészkek leverése miatt. Így legalább kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben - tudatta.

Nagy István kiemelte, a fecskék védelme nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös érdek is, hiszen hozzájárulnak a kártevők számának csökkentéséhez.

Az Agrárminisztérium tetejére ezért tíz molnárfecskefészket és négy sarlósfecskefészket helyeztek ki, az épület falára pedig úgynevezett fecskepelenkát is felszereltek, amely felfogja a fészekből kihulló madárürüléket - közölte.

"Minden apró cselekedet számít, amit a teremtett világunk megóvásáért teszünk. Természeti értékeinket csak közösen tudjuk megvédeni: vigyázzunk a fecskékre és óvjuk hazánk biológiai sokféleségét!" - hívta fel a figyelmet a miniszter.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Lorie Shaull

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló