Fizetni a szén-dioxidért?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/08

A szén-dioxid-kibocsátás fizetőssé tételét javasolja Thomas Sterner svéd kutató, aki jelenleg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) új jelentésén dolgozik.

Az IPCC ötödik értékelő jelentésének harmadik része - az elsőt tavaly szeptemberben, a másodikat március végén adták ki - a klímaváltozás technikai és társadalmi-gazdasági aspektusait veszi számba, felsorakoztatva az üvegházhatású gázok csökkentését, vagy teljes kiiktatását célzó intézkedéseket.

A Göteborgi Egyetem közleménye szerint az intézmény gazdasági tanszékén dolgozó Sterner annak a munkacsoportnak a vezető szerzője, amely a klímaváltozást megfékező lehetséges intézkedéseket veszi számba.

A jelentés szerint az egyik leghatékonyabb eszköz az lenne, ha a szennyezőknek a kibocsátott szén-dioxid-mennyiséggel arányos nagyságú pénzösszeget kellene fizetniük. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a dolog sikere azon múlik, hogy "ez az összeg elég magas legyen".

"Számba vettük a világ különböző pontjain bevezetett intézkedéseket és ezek többsége túlságosan gyenge ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ahhoz, hogy elkerüljük a veszélyes klímaváltozást, erős eszközökre van szükség" - idézte a közlemény Sternert.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló