Folyami hulladékmentesítő rendszer kezdi meg működését a román-magyar határon

Hír

írta: MTI
2021/09/25

Évek óta súlyos problémát jelent a folyókon hazánkba érkező jelentős hulladékmennyiség. A romániai kormány ezért 12 szűrőrendszer kiépítését tervezi a határ mentén. Az első ezek közül hamarosan megkezdi működését.

Ez az első olyan szűrőrendszer a tervezett 12-ből, amely megakadályozza a szemét átjutását a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba. További 11 hasonló berendezés kiépítése és üzembe helyezése az előkészítés különböző fázisaiban van. Az idei év végéig újabb 7 szűrőrendszer terve készül el, amelyek helyszínei már megvannak, és tavasszal elindulnak az építési munkálatok.

Mindez azért vált szükségessé, mert az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon. Legutóbb májusban történt ilyen, amikor az esőzések miatt megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű szemetet sodort magával a Szamos romániai vízgyűjtőjéről a folyó hazai szakaszára. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon dolgozó szakemberek azonnal megkezdték a munkát, hogy a jól bevált géplánc segítségével megtisztítsák a folyót a hulladéktól.

A hulladékkollektorok önmagukban nem szüntetik meg a szennyezés forrását, a környezetvédelmi minisztérium a közeljövőben olyan országos szintű tudatosító kampányt indít, amelynek célja a környezetszennyezés mértékének visszaszorítása, a folyóvizek szennyezésének csökkentése.


Kép forrása: MTI / Szerző: Balázs Attila

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

70 éve nyelik a halak a műanyagot

Kutatók alapos vizsgálatnak vetették alá a chicagói Field Múzeum halgyűjteményét. A 20. század elejétől kezdve évtizedenként ...