Több ezer köbméternyi hulladék torlódott fel a visegrádi vízerőmű gátjánál

Hír

2021/01/04

Több ezer köbméternyi vízen lebegő hulladék érkezett a Drinán a visegradi vízerőmű gátjához Bosznia-Hercegovinában. A gátat védő háló elszakadt, emiatt hatalmas mennyiségű hulladék torlódott fel veszélyeztetve a vízerőmű működését. Az igazgató, Nedeljko Perišić szerint még az elektromos energia termelése is leállhat.

A rendkívüli helyzetről a Magyar Szó Online adott hírt.

A vízbe dobott hulladékok mindig is sok gondot jelentettek, ez már több évtizede probléma, most azonban kifejezetten rossz a helyzet. A Drina felső folyásán ugyanis több tízezer köbméternyi hulladék halmozódott fel, amivel a visegrádi vízerőmű erre szakosodott csapata már nem tud egyedül megbírkózni.

Noha vasárnap reggelre sikerült megjavítani a védőhálót, megakadályozva ezzel még több hulladék felgyülemlését, a jövőben is számítani lehet hasonló "hulladékáradatokra".

A vízerőmű csapata évente 6-8 ezer köbméternyi lebegő hulladékot távolít el a folyóból, munkájukat több vállalat is segíti. A jövőben azonban szükség lesz azoknak az országoknak a segítségére is, amelyekből a hulladék érkezik, pl. Szerbiából - figyelmeztette a szerb vezetőséget a vízerőmű igazgatója.

Főként azért, mert a határfolyón lebegő hulladék veszélyezteti a többi Drinán felépített vízerőművet is. A Boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziója szerint a visegrádihoz hasonlóan rossz a helyzet a Pribojnál levő Potpeć-gáton is.

 

Világörökségi kincs

A Drina Montenegróban, a Tara és a Piva találkozásával keletkezik, majd Bosznia-Hercegovina és Szerbia határfolyójaként kanyarog 180 km-en át - így lett a Drina a Száva leghosszabb mellékfolyója.

Igazán festői tájakon visz az útja, a Tara Nemzeti Park és a Drina völgye kedvelt turisztikai célpont, a park és a folyóvölgy is felkerült a világörökségi listára. Híres látványosság a Drinán átívelő, 1570-es években épült átkelő, Szokoli Mehmedt pasa hídja.


Kép forrása: 1. pixabay.com / Andrew Martin; 2. commons.wikimedia.org / Mazbln

 

forrás: Magyar Szó Online

A rovat új hírei

Hasonló