Győzelem! Védettséget kap a kisoroszi Szigetcsúcs, leállítják az ott tervezett beruházást!

Hír

írta: MTI
2021/09/14

Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják - áll az Agrágminisztérium hétfői közleményében.

A Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet anno a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt nem nyilvánították védetté. Emiatt a nemzeti park ezen a területen nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat.

Mivel a kisoroszi Szigetcsúcsot most országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják.

2021-ben 373 millió forintos turisztikai fejlesztést akartak elindítani a területen, miután a kormány 2017-ben kiemelt turisztikai térségbe sorolta a Dunakanyart. A beruházás céljai közt szerepelt többek közt az utak leaszfaltozása, járdák építése, közművesítés, növénytelepítés, geodéziai mérések. Egy civil szervezet, a Kisoroszi Szigetvédők petíciót is indítottak, hogy a hely „ne alakuljon át természetpusztító turisztikai nagyüzemmé”.

A korrekcióra most kerülhetett sor, a Magyar Közlönyben hamarosan meg is jelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Czimmy


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló