Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum, amely kulcsfontosságú lépés a faj megóvása terén

Hír

írta: ecolounge
2017/04/07

A délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis) bajai élőhelyét a földművelésügyi miniszter február 28-ai rendeletével nyilvánította védetté, amely március 8-án lépett hatályba. Április 6-án - a terület határát jelző tájékoztató-tábla kihelyezésével - hivatalosan is természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum.

A 114 hektár kiterjedésű terület eredetileg ipari fejlesztési célokat szolgált volna, de sikerült egy olyan kompromisszumos megoldást találni, amelyet minden érdekelt fél elfogadhatónak tartott. - Így bár a kijelölt terület immáron döntőrészt természetvédelmi célokat szolgál, napelemparkként is funkcionál majd.

A délvidéki földikutya fokozottan védett, és ilyen formán védelmet élvez a közvetlen élőhelye és a körülötte lévő természeti terület is. A ritka fajok közé tartozó emlős a világon összesen három helyszínen fordul elő mintegy 6-700 egyedszámban: Ebből kettő a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén - Baján és részben Kelebia-Ásotthalom térségében -, a harmadik pedig a szerbiai Vajdaságon.

A bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidékiföldikutya-faj megmentésére és védelmére hoztak létre. A jelenlegi ismeretek szerint a legnépesebb egybefüggő délvidékiföldikutya-populáció él itt, összesen 321 példány (a kelebiai állomány több kisebb részre tagolódik). Az itteni állomány életképességét bizonyítja, hogy az egyedszám már az emlős felfedezése óta is jelentősen gyarapodott.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló