Így spórol az energiával Spanyolország

Hír

írta: MTI
2022/08/03

Spanyolország önkéntes alapon vállalta, hogy az energiaváság megelőzésére jelenlegi gázfogyasztását hét százalékkal csökkenti. A kormány intézkedéscsomagja az épületek hűtését, fűtését és világítását is érinti.

A spanyol kormány hétfőn energiatakarékossági intézkedéscsomagot fogadott el, amely megjelenését követően egy héttel lép életbe, és 2023. november 1-jéig marad hatályban.

Az intézkedések alapvetően az épületek hűtését és fűtését érintik, de a döntés értelmében az üzletek kirakatainak világítását le kell kapcsolni este 10 óra után, ahogy a használaton kívüli középületek külső világítását is.

Spanyolországban nyáron nem lehet 27 Celsius-foknál hidegebbre hűteni, télen pedig 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni egyebek mellett a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, valamint vasút- és buszállomásokat.

Amennyiben akár a fűtés, akár a klímaberendezés működik, az ajtókat zárva kell tartani, ennek érdekben szeptember végéig automatizálni kell a bejáratokat.

A jogszabály előírja, hogy azoknál az ingatlanoknál, amelyeknél 2021. január 1. előtt végeztek legutóbb energiahatékonysági vizsgálatot, felül kell vizsgálni a termikus berendezéseket.

Az energiatakarékossági intézkedések nem vonatkoznak például az egészségügyi és oktatási intézményekre, a fodrászatokra, sem az éttermek konyháira, és minden olyan helyre, ahol "indokolt a különleges környezeti feltételek fenntartása".

A most hatályba lépett intézkedéscsomag része a spanyol kormány arra irányuló cselekvési programjának, hogy teljesítse az Európai Unió július végén elfogadott gázmegtakarítási tervét, amelynek célja az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválság megelőzése.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Mikhail Nilov

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Az okos fűtés 5 + 1 pontja

A Knauf Insulation szakemberei összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak ...