Január elsejétől tilos kutyát láncon tartani

Hír

írta: ecolounge
2015/12/29

A 2012-ben szigorított állatvédelmi törvény 2016-tól életbe lépő rendelkezése szerint egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát, emlékeztetett a Delmagyar.hu.

A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat - mondta a portálnak Keller Zoltán kutyakiképző, aki szerint két esetben szokás láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztóként használja. Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt hangsúlyozta, ha valaki úgy tart állatot, hogy az szenved – tehát láncon –, akkor bűncselekményt, állatkínzást követ el.

A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él láncon. Ettől függetlenül Keller szerint nem fog érdemi változást hozni a szabályozás, hiszen a törvény miatt nem lesz több kerítés vidéken, de közben bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja a kutyáját.

A teljes, eredeti cikk megtekinthető a delmagyar.hu oldalán ide kattintva.


címkék:  KÖVET kutya törvény
forrás: delmagyar.hu, index.hu

A rovat új hírei

Hasonló