Megrendezésre került a 12. Magyar Ökológus Kongresszus!

Hír

írta: MTI
2021/08/26

Több mint kétszáz kutató részvételével tartották meg Vácon a hazai ökológusok legfontosabb, háromévente megrendezett kongresszusát.

A Magyar Ökológusok Tudományos Egyesülete (MÖTE) és az ELKH ÖK augusztus 24. és 26. között rendezte meg a 12. Magyar Ökológus Kongresszust a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. A rendezvényen a kutatók bemutathatták legújabb tudományos eredményeiket, megvitathatták a szakmai problémákat, továbbá hasznos kapcsolatokat alakíthattak ki.

Az idei kongresszusra több mint kétszáz ökológuskutató regisztrált, elsősorban az egyetemek és a kutatóintézetek műhelyeiből. Az eseményen részt vettek az ökológiai ismereteket alkalmazó intézmények - minisztériumok, nemzetipark-igazgatóságok, civil szervezetek - kutatói is. A háromnapos rendezvényen öt plenáris és 108 szekció-előadás hangzott el, 76 kutatást pedig poszter formájában mutattak be.

A három teremben párhuzamosan zajló szekcióülések egy részében az ökológia alapkérdései szerepeltek, többek között a társulások szerveződése, a közösségi ökológia, a vegetációdinamika, a populációbiológia, a viselkedésökológia, a tájökológia, a molekuláris ökológia, az ökoszisztémák működése vagy az ökofiziológia.

Más szekciók a globális problémákhoz kapcsolódó alkalmazott ökológiai kutatások témaköreit gyűjtötte össze, mint például a gyep- és erdőkezelés ökológiai hatásai, a városokban zajló ökológiai folyamatok, a klímaváltozás és az invazív fajok elterjedésének hatásai, a természetvédelmi területek tervezése és kezelése, valamint az ökológia és a társadalomtudományok kapcsolódási pontjai.

Az előadások absztraktjai ide kattintva tölthetők le.

A plenáris előadások a tájökológiába, a viselkedésökológiába, a vegetációtudományba és az ökológiai modellezésbe nyújtottak betekintést. A szakmai programokon túl a MÖTE megtartotta ünnepi közgyűlését is, amelyen díjazták a legkiválóbb szenior és junior kutatókat.


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Shahadat Rahman


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló