Repair Caféban ingyen megjavítják!

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/09/24

Hollandiából indult útra, és egyre terjed a Repair Café közösségi mozgalom, amely lényege, hogy önkéntes szakemberek segítenek elromlott holmijaink megjavításában - mindkét fél örömére.

Valószínűleg mindenki számára ismerős érzés, amikor elfeslik, kilyukad, meghibásodik, tönkremegy egy, a szívünknek kedves, de többnyire már régi és értéktelen holmink. Megjavítani mi magunk nem tudjuk, a márkaszerviz nem vállalja vagy már meg is szűnt. Mit tehetünk, hogy ne landoljon a kukában a még helyrehozható darab?

Külföldön már erre is van megoldás: a Repair Café, amelynek ötlete két és fél éve pattant ki a holland Martine Postma újságíró fejéből, aki második gyermeke születése után kezdett érdeklődni a fenntartható életstílus iránt. Hollandiában ma már országszerte harminc Javító Kávézó üzemel heti vagy havi rendszerességgel, nem csak kávézókban, hanem akár tornatermekben vagy művelődési házakban is.

Ez a szolgáltatás messze többről szól, mint egy elromlott tárgy megjavítása: közösséget teremt, tanít, megbecsülést ad. A betérő „kliensek” választhatnak, hogy a rendelkezésre álló felszerelésekkel maguk köszörülik ki a csorbát vagy az önkéntes szakember segítségét kérik. Ilyenkor is segédkezhetnek azonban a javításban, hogy legközelebb már önállóan végezhessék azt.

Az önkéntesek többsége negyven éven felüli, főként nyugdíjasok és munkanélküliek, akiknek a foglalkozásuk egyszersmind a hobbijuk is, ráadásul a javító kávézókban megkapják azt az erkölcsi elismerést, amit a modern fogyasztói társadalom nem ad meg számukra.

Mivel a látogatók zömmel környékbeliek, új kapcsolati hálók is kiépülnek az odajárók között. A mozgalom pedig tovább terebélyesedik, a Repair Café honlapján mindenkinek segítnek saját klub indításában. Az ötletet átvették az Egyesült Államoktól kezdve már Franciaországon, Németországon, Belgiumon, Lengyelországon és Ukrajnán át egészen Dél-Afrikáig és Ausztráliáig. Mi is követhetnénk a példájukat!

 

forrás: origo.hu, 365.postr.hu, pozitivnap.hu

A rovat új hírei

Hasonló