Knauf Insulation: érdemes várni a profi kivitelezőre, ha szigetelünk

Hír

2018/11/30

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Ennek oka az, hogy miközben a tavalyinál alig több, mintegy 25-30 ezer családi házat újítanak fel idén, addig az átadott újépítésű ingatlanok száma az év végére 20 ezerre nőhet, vagyis megduplázódik, ami elvonja a kapacitást és a jó szakembereket felújításoktól. A Knauf Insulation szakértői szerint, ha megtaláltuk, érdemes várni a jó szakemberre, mert a professzionálisan kivitelezett szigetelés akár 40-50%-kal is képes csökkenteni a családi házak fűtési költségét.

A  Knauf Insulation adatai szerint a hőszigetelő rendszerek kivitelezésének átlagos munkadíja az idén tovább nőtt és már eléri a négyzetméterenkénti 5-6 ezer forintot. A folyamatosan emelkedő munkadíjak ellenére a jó szakemberekből és kivitelezőkből hiány van. Kapacitásaik akár 10-12 hónappal előre le vannak kötve, miközben már olyan vállalkozók is végeznek ilyen munkát, akiknek nincs kellő tapasztalata szigetelési rendszerek professzionális kivitelezésében.

Az építőipari munkaerőhiány egyes országrészekben és időszakokban akár egy évvel is késleltetheti a családi házak energiahatékonysági felújítását, miközben a nem megfelelően képzett szakmunkások által kivitelezett szigetelések kevésbé energiahatékonyak.” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „Ha a kevés elérhető, jó szakember és kivitelező közül kiválasztottuk a legalkalmasabbat, érdemes várni rá a felújítással, mert a hőszigetelési rendszerek valós teljesítménye a kivitelezés minőségén is múlik.” – tette hozzá.

A jól megtervezett, egymással kompatibilis elemekből álló hőszigetelési rendszer – jó nyílászárók és korszerű épületgépészet mellett, falvastagságtól függően – akár 40-50%-os fűtésienergia- és költségmegtakarítást is eredményezhet, ezért a professzionális kivitelezés az ingatlan tulajdonosának alapvető érdeke.

Magyarországon a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett vállalkozó kivitelezői nyilvántartásban összesen, a vállalkozók által megadott adatok alapján 1.398 vállalkozás végez hang- és hőszigetelő tevékenységet. Az iparági munkaerőhiány közepette a felújítást tervező családiház-tulajdonosok számára azonban nem könnyű feladat közülük megtalálni azt, amelyik a család otthonának szigetelését megfelelő minőségben, jó áron és gyorsan megvalósítja.

Íme, a Knauf Insulation szakembereinek tanácsai arra, hogyan válasszuk ki az elérhető szigetelési szakemberből a legjobbat.

1. Informálódjunk és tájékozódjunk a vállalkozóról!

2010. január 31. óta minden építőipari kivitelezőnek regisztrálnia kell vállalkozását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál. Ha a kiválasztott szakember szerepel a kamarai névjegyzékben, az már azt jelzi, hogy nem egy „alkalmi vállalkozóval” van dolgunk. Informálódjunk a cégbírósági nyilvántartásból, amelyből megtudhatjuk, mióta létezik a cég és hány embert foglalkoztat. A hivatalos források mellett tájékozódhatunk a közösségi médiából is, hiszen a jó szakember örömmel oszt meg fotókat és referenciákat jól sikerült munkáiról.

2. Figyeljünk az árajánlatra!

Minden esetben kérjünk olyan tételes ajánlatot, amely anyagköltségek és munkadíj szerint bontva mutatja a tervezett szigetelés teljes költségét, hogy ezek reális mértékét az interneten vagy építőanyag kereskedésekben ellenőrizni tudjuk. Egyösszegű, nem részletes árajánlatot soha ne fogadjunk el, mert az a későbbiekben vitára adhat okot, hiszen nem látható, hogy az összeg mit, illetve mit nem foglalt magában.

3. Kérjünk referenciát!

Az ajánlattal együtt kérjünk 2-3 referenciát is a vállalkozótól kifejezetten olyan hőszigetelési rendszerre, amilyet a saját családi házunkra is tervezünk. Ebből megtudhatjuk, hogy vannak-e elégedett ügyfelei, illetve hogy a vállalkozó inkább a polisztirollal, vagy az ún. szálas szigetelőanyagokkal – kőzetgyapot, üveggyapot – készülő rendszerek kivitelezésében jártas. A kőzetgyapot alapú szigetelési rendszermegoldás némileg összetettebb, de ha erre is ad referenciát a kivitelező, érdemes ilyen szigetelésben gondolkodnunk, mert a polisztirollal szemben ez nem éghető és jobb páraáteresztő képességgel is rendelkezik.

4. Figyeljünk a „háromszög” elvre: szerződés-számlaképesség-garancia!

Fontos, hogy szigetelés kivitelezéséről ne csak szóbeli megállapodást, de szerződést is kössünk! A szerződésnek tartalmaznia kell a munkakezdés dátumát és befejezési határidejét, a munkadíjat, a fizetési ütemezést, a feladatok pontos leírását és az esetleges hibák garanciális javításának feltételeit, módját és érvényességi idejét is. Számlát minden esetben kérjünk az alapanyagok megvásárlásáról és az elvégzett munkáról, így a teljes rendszerre rendelkezünk majd garanciával, vagyis érvényesíteni tudjuk esetleges minőségi kifogásainkat mind a beépített anyagokkal, mind pedig az elvégzett munka hibáira vonatkozóan.

5. Vásároljunk a vállalkozóval, és fizessünk ütemezve!

A szigetelőanyagokat és hőszigetelő rendszer kellékeit vegyük meg a kivitelezővel közösen. A munkadíj kifizetését érdemes a rendszer elkészültének lépéseihez kötni, például úgy, hogy a díj első részletét a hőszigetelő táblák felrakása után, a másodikat pedig a vakolást és a teljes munka befejezését követően rendezzük, így mi és a vállalkozó is a munka sikerében lesz érdekelt.

A Knauf Insulation szekértői szerint érdemes a szakember kiválasztásába időt és energiát fektetni, hiszen a megfelelő szigetelés egy hosszú távú befektetés. A jól kivitelezett szigetelés ára, a szigetelőanyag 30 éves életciklusa során akár 6-szor, 7-szer is megtérülhet.Képek forrása: Knauf Insulation

Hirdetés (X)

 

forrás: Knauf Insulation

A rovat új hírei