Magyar katonabúvárok kutattak

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/14

Az utolsó jégkorszakból fennmaradt Bukura-tó vízéből és iszapjából vett minták értékelésével 16 ezer évre visszamenőleg rekonstruálhatják az őskörnyezetet, és vonhatnak le következtetéseket a klímaváltozással összefüggésben. A mintákat az MTA debreceni atommagkutató intézetében vizsgálják majd.

A mélységi mintavételhez a csónakban lévő kutatók és a 16 méter mélyben, 4 Celsius fokos vízben dolgozó búvárok rendkívül összehangolt tevékenységére volt szükség. Munkájuk első, egyúttal meglepő eredménye az volt, hogy a kiderült, a látszatra élettelen tó gazdag élővilágot rejt: a mederfenéken valóságos mohaerdőket találtak, amelyekben különféle élőlények - kisrákok, férgek, kovamoszatok - telepedtek meg. Azt további vizsgálat fogja kideríteni, hogy mindez összefüggésben van-e a tó környékén folyó állattartás következtében bemosódó sok szerves anyaggal, vagy attól független. A vízminták vizsgálata már megkezdődött a debreceni atommagkutatóban, a több száz iszapminta feldolgozása több kutató közel egy évi munkája lesz.

A magyar katonabúvárok professzionális segítséget nyújtottak az intézetben folyó klímakutatáshoz. A merülésekben a Magyar Honvédség 5. számú Bocskai István Lövészdandár nyolc harci búvára és a 37. Rákóczi Ferenc műszaki ezred két műszaki búvára vett részt, utóbbiak mentőbúvárként csatlakoztak a kutatócsoporthoz. Az expedíciót egyébként több körülmény is nehezítette: Az egyik ilyen a szintkülönbség volt, ugyanis az alaptábort 1500 méter magasan alakították ki, ezzel szemben a kutatótábor 2050 méter magasságban volt. A csapat tagjainak tehát ezt a szintkülönbséget kellett naponta legalább egyszer megtenni 30-40 kilogrammos hátizsákokkal. Külön óvatosságot igényelt a 15 literes, 200 bar nyomásra feltöltött, 23 kilogramm súlyú, sűrített levegős acél búvár palackok szállítása. A debreceni harci búvároknak nem ez volt az első különleges expedíciója: 2012-ben részt vettek az Adriai-tenger mélyén fekvő Ferenc József csatahajó helyzetének feltérképezésében is.

A Bukura-tavi expedícióban részt vett valamennyi búvár azt a csapatmunkát emelte ki, ami a nehéz körülmények - magashegyi tábor, nehéz terep, erős szél, hideg víz, éjszakai vihar - ellenére sikeressé tette a küldetésüket, és valamennyien épségben tértek haza. Mint mondták, csupán egyetlen negatív élményük volt, de az már az első napon: három és fél kilogramm füstölt kolbászukat ugyanis elvitte egy róka. A csapat később fúrásmintákat gyűjtött a Bukura-tó felett található Viorika- és Florika-tavak üledékéből is.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Roncsbúvárok nyomában

Laikusként azt gondolnánk, hogy gyermeki álmoktól vezérelve válik valaki roncsbúvárrá, azonban a valóság ennél árnyaltabb.