Megdőlt az országos szélrekord! - Hatalmas munkában a tűzoltók

Hír

írta: MTI
2020/02/05

A napi melegrekord után most az országos szélrekord dőlt meg: Budapesten a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek. Országszerte 400 helyre riasztották a tűzoltókat kedd estig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: emellett még több helyen mértek 100 kilométer/óránál erősebb széllökést. Például Kab-hegyen, Sopronban, Balatonöszödön és Tésen is.

Emiatt több mint négyszázszor riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt kedd este 6 óráig országszerte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint.

Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője közölte: a legtöbb beavatkozásra eddig az Észak-Dunántúlon, így Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, illetve Pest megyében és fővárosban is jelentős feladatokat ad a vihar. A károk nyomán két ember sérült meg.
Elmondta, hogy a szél jellemzően fákat döntött ki, ágakat szakított le, amelyek több esetben akadályozták a közlekedést. Ugyanakkor mintegy 100 épületben, köztük 10 közintézményben keletkeztek károk, mert a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, 22 esetben villanyvezetékeket szaggatott le a szél.
A helyettes szóvivő hangsúlyozta, hogy Pest megye és a főváros területén este hétkor még mintegy 140 helyszínen dolgoztak a tűzoltók.
A vihar sok helyen döntött ki fákat: Szigetszentmiklóson, a Lehel utcában egy tizenöt méter magas fa gyökerestől fordult ki és dőlt rá egy házra. Érden egy fa egy ház udvarára, Budaörsön egy autóra esett, Dabason pedig egy tizenöt méteres fa dőlt ki.Fák dőltek ki Veszprémben, Pápán, Cseszneken, Olaszfalu térségében, Nemesszalókon, Balatonrendesen és Balatonfüreden is.


Veszprém város térségében a 8-as főúton több helyen közlekedési lámpákat szakított le a vihar, a pápai Türr István Gimnázium tetejét pedig megbontotta az erős szél. Egy pápai családi ház tűzfala leomlott, a lakhatatlanná vált épületből két embert kellett kiköltöztetni.
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint autójával ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen.

Az erdők sem úszták meg a viharos időjárás: A Mecseki Parkerdőt kezelő önkormányzati társaság azt közölte, hogy az elmúlt napok esőzései után a nagy sebességű szél Pécs belterületén és a városi parkerdő területén több fát döntött ki, valamint számtalan esetben tört le kisebb-nagyobb ágakat. A Mecseki Parkerdő területén nagyobb fák is kidőltek, ezzel egyes erdei útszakaszok is veszélyessé váltak; a társaság munkatársai az életveszély elhárítását, valamint a károk helyreállítását azonnal megkezdték, a munkálatok folyamatosan zajlanak - közölték.

A meteorológiai szolgálat szerdára is országszerte adott ki figyelmeztetést a viharos szél veszélye miatt. Heves és Nógrád megyére adták ki a legalacsonyabb fokú, elsőfokú figyelmeztetést. Az ország többi részén másodfokú a figyelmeztetés.

Kép forrása: MTI / Mihádák Zoltán
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló