Szélviharral, árvízveszéllyel érkezett meg a karácsony

Hír

írta: MTI
2019/12/23

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztják a tűzoltókat a viharos szélben. Budapesten egy építési állvány ledőlt.

Szélviharral érkezett meg a karácsony. Az Országos Meteorológiai Szolgálat két megyében másodfokú, több megyében és a fővárosban elsőfokú riasztást adott ki a viharos szél veszélye miatt. Eddig országszerte 140 alkalommal kellett beavatkozni a tűzoltóknak. A legtöbb riasztást Budapesten, Pest, Veszprém és Somogy megyében kapták.

Jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztják a tűzoltókat a viharos szélben, de néhol tetőszerkezeteket is megbontott az erős szél. Budapesten a szél megrongálta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felújítás alatt álló épületénél lévő építési állványt. Az állvány egy része a levegőben lógott, a tűzoltók körbekordonozták, szerencsére személyi sérülés nem történt.

A legerősebb széllökések általában 60-80 kilométer/óra körül alakulnak, de főként a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál kedd reggelig 90-100 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. A Kab-hegyi mérőállomáson délelőtt 121,7 kilométer/órás széllökést is mértek. Kedd délután mindenhol veszít erejéből a szél.

Eközben másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon. A készültséget az elmúlt napok csapadékos időjárása és az Ipoly vízgyűjtő területére lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt kellett kiadni. Egyelőre a Help Mentőszolgálat munkatársai érkeztek a helyszínre, akik figyelik a folyó vízszintjének alakulását.

Karácsony mindkét napján több órás napsütésre lehet számítani. Szerdán még szórványosan, csütörtökön már csak kevés helyen lehet zápor, főként a hegyekben néhol hózápor is. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső megyékben mindkét napon erős lesz.


Kép forrása: mti.hu / Szerző: Lakatos Péter

 


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló