Mérgezés miatt pusztultak a halak a városligeti tóban

Hír

írta: MTI
2022/04/07

Ismeretlen eredetű méreg került a városligeti tóban, az összes hal elpusztult. Ráadásul, mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is, két tó halállományát érintette a kár.

Szerdán ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat. Ám nemcsak a városligeti halak pusztultak el: a margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Csupán néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott.

A laboratóriumi vizsgálatok még zajlanak, pontos eredmény csak 4-5 nap múlva várható. A vizsgálati eredmények ismeretében kezdődhet majd meg a Városligeti-tó rehabilitációjának tervezése. A Főkert az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz a tó eredeti állapotának mielőbbi helyreállításáért - emelték ki, hozzátéve: az ehhez szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Maria Teresa Martínez

forrás: MTI, FŐKERT

A rovat új hírei

Hasonló