Turai madármérgezés: már több mint 100 áldozat

Hír

írta: MTI
2021/09/15

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél. A természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot.

Negyedik hete folyik a turai mérgezés felderítése, melyben az MME, a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesei segítenek.

A legújabb fejlemények alapján kirajzolódott, hogy az ismeretlen tettes csaknem 8000 hektáron, gyakorlatilag a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területén helyezett ki mérgezett csalétkeket.

Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede található: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel. Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat - két kutya és két macska -, valamint három vadászható faj 11 egyede - nyolc róka, két dolmányos varjú, egy szajkó - és hat, a maradványokból meg nem határozható állat. Az összehangolt munkának köszönhetően 114 mérgezett állatot és 132 csalétket találtak.

A Gödöllői Rendőrkapitányság az MME tudomása szerint eddig hatszor végzett helyszínelést és nyomrögzítést. Több régebbi nyom is arra utal, hogy nemcsak most történt mérgezés a területen, hanem - kisebb intenzitással - valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Andreas Eichler
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló