Minden rekord megdőlt a VI. PET Kupán

Hír

2018/08/21

Soha nem látott létszámmal zajlott le múlt héten a VI. PET Kupa a Felső-Tiszán. A már hagyományosnak mondható nagytakarítás idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között került megrendezésre, s sajnos minden eddigi rekordot megdöntött. A 74 kilométeres tisztítótúra során 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek és a benevezett csapatok, a Kupa pedig messzire került a Tiszától.

Nagy várakozásokkal telt a VI. PET Kupa előtti időszak, hiszen már a nevezések elején sejteni lehetett, hogy rekord létszámmal kell számolni. Az önkormányzati, céges, baráti és civil csapatokból álló hajónaszád 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel, s 50 kenuval takarította egy héten át a tiszai védett ártéri erdőket. A közel 40 önkéntes pedig a 10 tonnás rekord mennyiség szétválogatásáért és hasznosításra való előkészítéséért volt felelős.

Minden a kárpátaljai előfutammal kezdődött. A PET Kupának, a Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetnek (KMKSZ ISZ) és a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek az önkéntesei beteljesítették a szervezők régi álmát, miszerint Kárpátalján is legyen evezés és előprogram. A Fekete-Tisza forrásának meglátogatása különleges élmény, a történelmi emlékhelyen a még kristálytiszta forrásból ihattak résztvevők. A Rahónál található összefolyás (Fekete-, és Fehér-Tisza) is kultikus helynek számít, itt azonban már látni lehet a hulladékszennyezés nyomait.  A huszti vízre szállást követően Szatmárcsekéig tartott az evezős túra a még szabályozatlan, sebes folyású folyón, majd a résztvevők csatlakoztak a már hajókat építő PET kalózokhoz.

A kárpátaljai előfutam a Bethlen Gábor Alapítvány és a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosság támogatásával valósulhatott meg.

20 csapat. Megszámlálhatatlan palack. Sátorerdő. Homokföveny és szárazjég. Minden adott egy jó szemétderbihez. A 2 napig tartó hajóépítés során egyre fokozódik a hangulat és megmutatják magukat a hajók. Valaki napelemes meghajtást választ, s van aki hatalmas hajókormányt szerel fel, egyesek vitorlát húznak, mások újrahasznosított raklapokban hisznek. De csak egy hét múlva derül ki, kinek is lesz igaza, amikor a Kupa szigorú, de annál ifjabb bankárai összesítik a verseny alatt szerzett PETákokat. Az esemény fő célja a Tisza megtisztítása, de itt nemcsak a hulladékgyűjtésért jár a PETák. Aki versenyben akar maradni, annak jól kell ismernie a Tiszát, meg kell nyernie pár trükkös versenyszámot, s a PET-a-Sztárban sem árt lenyűgöznie a gyerekzsűrit.

Mégis mindenkit a legjobban a PET bányák izgatnak, s kutatják a kincsestérképet, figyelik applikáción az előre felvitt gócpontokat. A várva várt „szüret” azonban elmarad… Már kezd szárnyra kapni a hír, hogy kevesebb a hulladék, amikor is a Jándi-szigetnél minden visszazökken a régi kerékvágásba. Csak az előző árhullámok mozgatták el a hulladékokat, de itt, az első földrajzi akadálynál, a folyómederből kiálló kis sziget csúcsánál rengeteg műanyag palack és üveg halmozódott fel. A Szamos és a Kraszna betorkollása után pedig nagyságrendekkel megnő a magas partfal mögé, egészen az erdő mélyére lerakódott hulladék. Parton hagyott kenuk, plusz zsákok után kiabáló emberek, roskadásig pakolt hajók… De még így is maradnak hátra kitakarítatlan részek, pedig már egy 2 tonnás teherbírású anyahajó is segíti a gyűjtést.

A dús, parti növényzet, az alacsony vízállás, a rekkenő hőség, s a nap, mint nap költöző tábor próbára teszi még a legtapasztaltabb kalózokat is. Ezt csak összefogással és együttműködéssel lehet végigcsinálni. A résztvevőket ezért kísérik a vízimentők, a rendőrség, s a vízügy szakemberei is.

A 10 tonnás hulladékmennyiség közel fele hasznosításra alkalmas, ezért a mindenre elszánt önkéntesek zsákról zsákra átválogatnak mindent, szelektálnak és tömörítenek. Így kerülnek a reményvesztett anyagok vissza a körforgásba, új esélyt kapva a szárazföldi létre. Nagy segítség volt idén a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által biztosított ipari bálázógép, ami meggyorsította a munkát s gazdaságosabbá tette a hulladék szállítását. A Kupa szervezői folyamatosan keresik az innovatív újrahasznosító cégeket, idén így akadtak a holland „Plastic Free Ocean” projektre, akik tengeri, folyami hulladékok újrahasznosítására specializálódtak. Ennek köszönhetően akár irodabútorkènt is végezhetik a kimentett palackok. 
További hulladékos érdekesség, hogy a Greenpeace önkéntesei és munkatársai a versenytől függetlenül egy külön „márkavizsgálatot”, úgynevezett „brand auditot” is végeztek az aznap összegyűjtött műanyag hulladékokból, melynek eredménye már publikus.

A csapatok között megtalálható volt többek között a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a WWF Magyarország ukrán kollégák bevonásával, a Greenpeace, a Henkel, a Siemens (EvezőSÖK), a dunaföldvári Aztakeservit, a cigándi MeglePETés2 és a FŐTÁV Zrt. hajója is.

Végeredmény

A kiélezett versenyt végül a JoinTisza legénysége nyerte meg, akik a Külgazdasági és Külügyminisztérium jóvoltából 4 kontinens 7 országából (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Olaszország, Norvégia) érkeztek a Felső-Tiszára, hogy vízügyi, hulladékos és marketing szakértelmükkel segítsék az összefogást. A JOINTISZA projekt a Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgálja és mind az öt tiszai ország szakmai szervezeteinek bevonásával valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével.

2. helyezett a Tilos Rádió hajója lett, akik tavaly kicsit más felállásban, de megnyerték a Kupát.

3. helyezett az Obi van Kenubi és a Papilio csapata lett, így először a PET Kupák történetében kárpátaljai csapat is felállt a dobogóra.

S ami még ennél is örömtelibb, hogy a Tisza hőse különdíjat is kárpátaljai csapat nyerte, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ) zászlaja alatt. Ők a fejenként szedett legtöbb hulladékért cserébe a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) ajándék palackpréseivel utazhattak haza.

A kutatások Kupája

Idén sem maradhatott el a szakmai program, ami ezúttal a WaterScope International Zrt. vízmonitoring eszközével való vízvizsgálat volt, mely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat, s a napi riportokat Interneten küldi a laboratóriumba. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél előszeretettel használt innovatív műszer így pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről. Részletek a háttéranyagban.

Másik érdekesség a felszíni vizekben megjelenő/vándorló műanyagok felületén megtelepedő mikroba közösségek hazai feltérképezését kutató projekt volt. Ez a mikrobiális diverzitás kutatás a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Wessling Hungary Kft. szoros együttműködése keretében valósul meg. Részletes eredmények októberben várhatóak.

A Kupa végeztével nem áll meg az élet, hiszen az évről-évre fejlődő, gyarapodó és szerteágazó PET Kupa kezdeményezés idén már Kárpátalján is jelen van, az előfutamon túl környezetvédelmi pályázatot is kiírtak középiskolások számára. A szakmabelieknek pedig Tiszai kerekasztallal készülnek 2018. október 18-19-ére, amelynek témája az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósítása lesz. Ezen felül idén még a kijevi Waste Management kiállításon is részt vesznek környezetvédelmi standdal, s mindezt a Tiszta Kárpátalja program égisze alatt, kárpátaljai szervezetekkel szorosan együttműködve.

A PET Kupa főtámogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, melynek köszönhetően megvalósulhatott a magas színvonalú vízi biztosítás, az önkéntesek és versenyzők ellátása, a folyamatos kommunikáció és filmkészítés, a PETényi szemétevő szeméthajó fejlesztése, az előzetes hulladékmonitoring és felmérés, s többek között a Kupa hulladékmentességének elősegítése is.

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezésében megvalósult Kupát 2018-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ), a Bethlen Gábor Alapítvány, az IT Services Hungary Kft., a Henkel Magyarország Kft. és a JOINTISZA Projekt támogatta.

Szakmai partnerünk a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége.

További közreműködők és támogatók: Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Vásárosnamény Önkormányzata, Zöldkör, WWF Magyarország, Greenpeace, Wessling Hungary Kft., WaterScope International Zrt., Holofon Zrt., Siemens, FŐTÁV Zrt., Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., K3&S Kft., Tisza Ortofém Kft., Folprint Zöldnyomda Kft., Prezi

 

forrás: KSZGYSZ

A rovat új hírei