Melyik a zöldebb?

Ajánló

2014/05/02

Meglepő következtetésre jutott egy svéd tanulmány. Környezeti szempontból a nyomtatott újság lehet kedvezőbb is, mint az internetes hírportálok böngészése és az e-könyv sem ideális megoldás.

A legtöbb ember számára egyértelműnek tűnik, hogy kinyomtatni egy újságot lényegesen több környezetterheléssel jár, mint elektronikus úton elolvasni ugyanazokat a híreket. Nos, ez a látszólag egyszerű képlet mégsem ilyen egyértelmű. Egy svéd intézet a KTH Center for Sustainable Communications kifejezetten arra volt kíváncsi, hogy a hírolvasás esetén melyik az előnyösebb a nyomtatot verzió, vagy az elektronikus – írja a dekortar.hu. Figyelembe vették az energiahasználatot, a felhasznált papírfajtát, és nyomdaipari technológiát, tehát teljes életcikluselemzést végeztek, és meglepő következtetésre jutottak.

Nyomtatott újság, vagy e-hírek?
Eredményeik szerint, amennyiben naponta 10 percnél kevesebb időt töltünk hírolvasással, akkor a szén-dioxid kibocsátást tekintve az elektronikus változat a kedvezőbb környezeti szempontból. Más eredményt kaptak a kutatók azonban, amikor növelték a hírolvasással töltött időt. Adataik szerint amennyiben legalább napi 30 percet áldozunk a hírekre, akkor már a nyomtatott sajtótermékek jobban szerepelnek a szén-dioxid kibocsátást tekintve.

A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a greenfo oldalán.

 

forrás: www.greenfo.hu

A rovat új hírei

Hasonló