Tom Szaky: Hulladék - Tudatosan: Avagy dobj ki mindent, amit eddig tudni véltél a szemétről!

Hír

írta: ecolounge
2014/06/25

A magyar származású Tom Szaky világméretű cége milliárdokat csinál többek közt bűzlő cigarettacsikkekből, használt pelenkákból. Tomot jelenleg Földünk legégetőbb problémáival küzdő vállalkozói közé sorolják. Vezérigazgatói feladatai mellett a New York Times, a Treehugger, és a Huffington Post állandó bloggere is.

Első vállalkozásában - az akkor húsz éves egyetemi hallgató - használt üdítős palackokba töltött organikus szemét feldolgozásából nyert gilisztatrágyát árult. Eredeti ötletét továbbgondolva azon kezdett el dolgozni, hogy a szemétből (ami valójában hulladék, hiszen újrahasznosítható) mint alapanyagból, használható terméket hozzon létre.

Elgondolása - miszerint a legrosszabb dolog, ami a szeméttel történhet, ha egyszerűen elássuk vagy elégetjük, az ideális állapot pedig az, ha igyekszünk mindent újrahasznosítani - igazolást nyert, a kitartó munka meghozta gyümölcsét: A magyar származású üzletembert napjainkban a világ legsürgetőbb problémáinak megoldásán dolgozó vállalkozói közé sorolják, a 26 országban tevékenykedő Terra Cycle az egyik leggyorsabban fejlődő zöld vállalatnak számít, okkal nyert tehát immáron több, mint 100 díjat.

Nem hiszi hogy a "szemét" valóban az egyik legcsodálatosabb alapanyag? Olvassa el ezt írást: Strandpapucsból játszótér? Chipses zacskóból kanapé? Cigarettacsikkből kulcstartó?

Tom Szaky legújabb könyve a Hulladék – Tudatosan minden elképzelésünet megváltoztatja, amit a szemétről eddig hittünk. Elolvasása után valószínűleg tudatosabban fogunk vásárolni, könnyebben megváltoztathatjuk fogyasztási szokásainkat, és talán jobban átgondoljuk majd, mit is dobunk ki a kukába. A könyv a keletkezésétől követi végig a szemét útját - beleértve a felhasználási lehetőségeket is. Emellett útmutatóként szolgál, hogy mit tehetünk egyéni szinten egy tisztább bolygóért. (A könyvet egyébként FSC minősítésű, azaz fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó fából készült papírra nyomtatták.)

Cikk frissítése: 2016. 12. 15.

A rovat új hírei

Hasonló

Melyik a zöldebb?

Vajon a nyomtatott, papír alapú híranyagoknak vagy az internetes híreknek van kisebb környezeti hatása?