Ónos eső összefoglaló

Hír

írta: ecolounge
2014/02/02

Szombattól ónos eső esett az ország egész területén rég nem tapasztalt intenzitással, elzárva így a külvilágtól számos települést, megbénítva több fő- és mellékutat. Szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat a legtöbb megyére vonatkozóan piros riasztást adott ki, több helyszínen, határátkelőkön és utakon korlátozták a kamionos forgalmat is. A közúti gyalogos balesetek száma az elmúlt két napban jelentősen megnövekedett. A veszély ma estére elhárult, az elmúlt órákban már nincs elzárt település az országban, de a Dunántúlon jelenleg is több olyan alsóbbrendű út van, amelyek továbbra is járhatatlanok vagy csak nagyon nehezen járhatóak.

A narancssárga péntek (2014. 01. 31.)
Pénteken fokozott óvatosságra intett a katasztrófavédelem az ónos eső miatt. Az előzőleg kiadott másodfokú, azaz narancssárga riasztás továbbra is érvényben volt a Dunántúl egész területére, Budapestre, valamint Pest megyére.

Mik a riasztási típusok?
Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg, amelyek az alábbiak:
Zöld: A különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelzi.
Citromsárga: A potenciális veszélyt hordozó jelenségeket tömöríti magába.
Narancssárga: A második legmagasabb fokozat, amely kisebb területekre vonatkozik.
Piros: A legmagasabb fokozat, amely az adott régió nagy részét érintő riasztást jelenti.

Piros riasztásnál fel kell készülnünk arra, hogy a rossz idő heves záporokkal és zivatarokkal érkezik: ez annyit jelent, hogy rövid idő alatt sok esőre, akár 20 mm átmérőjű jégdarabokat hozó jégesőre és 90 kilométer/órás sebességűnél is erősebb széllökésekre lehet számítani. Fontos, hogy ebben az időben az emberek ne tartózkodjanak a szabadban, kerüljék az öregebb fákat, gyengébb szerkezetű épületeket és az építkezéseket, a szél ugyanis tetőket bonthat meg, kicsavarhatja a fákat. Érdemes az autókkal is távol parkolni ezektől. Az autósokat a szakemberek arra figyelmeztetik, hogy az utakon hirtelen, nagy erejű széllökésekre és oldalszélre, illetve rossz látási viszonyokra lehet számítani. A szabadtéri tömegrendezvényeket a hatóságok bármikor leállíthatják.
Forrás: katasztrofavedelem.hu


A piros szombat (2014. 02. 01.)
Szombaton kiterjesztették a másodfokú riasztást Budapestre, valamint tizenkét megye több járására. Piros, azaz elsőfokú riasztást adtak ki Zala és Vas megye teljes területére, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Győr-Moson-Sopron, megye több járására. Az ország teljes nyugati felében, valamint a Duna vonalától keletre eső több járásban is első, vagy másodfokú riasztásokat adtak ki. Később kamionstoppot rendeltek el, előbb Zalában, majd korlátozták az Ausztria felől érkező 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek belépését.

Később a fővárosra is kiadták a piros riasztást, valamint Zala és Vas megye teljes területén, illetve Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye több járásában és Budapesten is piros riasztás volt érvényben.

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban. Győrfi Pál OMSZ szóvívő közlése szerint a mentősök alig győzték a munkát, egymást érték a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztották őket.

Mi az ónos eső?
Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le. Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának. Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, mindkét jelzőt régóta használjuk. Az angol, a német vagy az újlatin nyelvekben „fagyott”, „darás” vagy „túlhűtött esőnek” nevezik.
Forrás: wikipedia.hu


A citromsárga vasárnap (2014. 02. 02.)
Vasárnapra az ország déli és nyugati területein megnőtt a kórházak betegforgalma. A déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb betegforgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI).

A határforgalomban elrendelt kamionstop után Győr-Moson-Sopron megye egyes útszakaszain is korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek közlekedését.

Délután már több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást. Budapesten citromsárgára, vagyis elsőfokú riasztásra csökkentették, amely jelenleg is érvényben van. A legmagasabb fokú, piros riasztás már sehol sincs kiadva.

Az elmúlt órákban már nincs elzárt település az országban az ónos eső miatt, de a Dunántúlon számos olyan alsóbbrendű út van, amely továbbra is járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható.

 

Galéria


forrás: MTI, wikipedia.org, katasztrofavedelem.hu

A rovat új hírei

Hasonló